Исландците гласуваха за лявоцентристка четирипартийна коалиция

Резултатите от вота означават слизане от власт на управляващата коалиция

Исландците гласуваха за лявоцентристка четирипартийна коалиция в предсрочните парламентарни избори, сочат окончателни данни днес, макар да остава неясно кой ще получи мандат да сформира следващото правителство, предаде Ройтерс.
Коалицията, съставена от Движението на левите зелени, социалдемократите, Прогресивната партия и Партията на пиратите, получава 32 места в 63-членния парламент на страната, което е най-малкото възможно мнозинство, според данни на Исландската национална служба за радио и телевизия.
Партията на независимостта, начело с действащия премиер Бярни Бенедиктсон, остава най-голямата партия с 25 процента от гласовете, макар да отчита загуба на електорална подкрепа.
Предстои президентът Гудни Йоханесон да даде мандат за съставяне на ново правителство, който обикновено се връчва на лидера на най-голямата партия.
Ясно е обаче, че резултатите от вота означават слизане от власт на управляващата коалиция след скандала около бащата на премиера, отбелязва Ройтерс.


До предсрочните избори се стигна, след като през септември Светло бъдеще напусна коалицията заради скандал, свързан с премиера и неговия баща Бенедикт Свейнсон заради така наречената процедура на възстановяване на честта в Исландия. Съгласно нея хора, излежавали присъди за тежки престъпления, могат да се върнат към нормален живот и да получат работа, ако високопоставена личност се застъпи за тях. През 2017 г. имаше три такива случаи на застъпване за осъдени за педофилия, които скандализираха обществеността. В единия от тях препоръката била написана от Бенедикт Свейнсон. Премиерът Бярни Бенедиктсон е знаел за това, но е укрил този факт от управляващата коалиция.