Манданда спаси Марсилия

Вратарят на марсилци герой при гостуването на Лил

Марсилия победи Лил като гост с 1:0. Мачът бе специален за двамата треньори. Ексцентричният наставник на "песовете" Марсело Биелса преди време водеше Марсилия. А Руди Гарсия, който сега е начело на славния тим от "Велодром" стана шампион и носител на Купата на Франция с Лил през 2011 година.

Отборът на Биелса обаче се нуждаеше  от победа на всяка цена,защото в момента отборът е на предпоследното 19-о място. Вместо това все по-добре играещия в първенството Марсилия измъкна трудна победа. Още в 5-ата минута Морган Сансон отбеляза. След това,през целия мач, вратарят на гостите Стив Манданда прави чудеса и спасяваше голови удари на холандския национал Ел Гази и неговите съотборници от домакините. Това положение се запази до самият край на мача.

Феновете на Лил очевидно не са забравили обидата, която им нанесе сегашният играч на Марсилия Флориан Товен в началото на септември 2013. Тогава той бе финализирал преговорите с Лил и в крайна сметка подписа за пет години с Марсилия. Междувременно от 2015 до 2017 бе в Нюкясъл. После една година се водеше под наем в Марсилия, а от 2017 си е пълноправен играч на отбора от "Велодром". Публиката на Лил постоянно освиркваше Товен, когато топката бе негово притежание.

В първенството Марсилия се изкачи след 11-ия кръг на четвърто място с 21 точки. Както вече стана дума,отборът на  Лил е на предпоследното 19-о място само с 6 точки пред Метц с три. На Лил предстои в 12-ия кръг решаващо гостуване на Метц.

В челото ПСЖ продължава уверено да води с 29 точки след победа над Ница с 3:0 и два гола на Кавани. В този мач не игра, наказания за червен картон от срещата с Марсилия, Неймар. Монако е на второ място с 25 точки след като победи при своето гостуване Бордо с 2:0. Трети е Лион, който взе резонна победа над Метц също с 2:0 и две попадения на Набил Фекир.
На пето място е Нант на Раниери, който загуби гостуването си в Дижон с 0:1. Шести е Сент Етиен,а на седмо място добре се е позиционирал Каен.Осми е Бордо.

При голмайсторите води Радамел Фалкао с 13 гола. Следва го Единсон Кавани с 11 попадения. Следват двама футболисти на Лион. А именно Набил Фекир с 9 и Диас Мариано с 8 попадения. От досегашните 27 гола вкарани от Лион,цели 17 са попадения само на тях двамата. Неймар от ПСЖ има 7 гола. А най-много до този момент за Марсилия е вкарал Клинтън Нджие,който мма 5 гола.