Включват ремонта на подлеза на „Гладстон” към реконструкцията на площад „Централен”

Мисия Пловдив

31-10-2017, 10:09

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Под площад „Централен“ ще бъде изградена и цялостна подземна комуникация, канализация, газификация

Реконструкцията на площад „Централен“ ще бъде разделена на три зони – до подлеза на Тримонциум, като тук са включени археологическите разкопки, пространството от северната страна на Централна поща до булевард „Цар Борис III Обединител“ и ремонт на подлеза на Гладстон, това съобщи кмета Иван Тотев.

Стана ясно, че в техническото задание за реконструкцията на площад „Централен“ е включен и ремонтът на подлеза на улица „Градстон“. Така прогнозната сума на проекта ще достигне 12 милиона лева.

След направеното обследване и изготвен технически проект са ясни стъпките за ремонт на подземното съоръжение – обрушване, поставяне на изолация, измазване, боядисване, подмяна на елинсталацията, осветлението.

„Екипът на археолога Мая Мартинова има още работа по разкопките на Одеона, близо до мястото, където намериха стена на обществена сграда и монетата на император Комод“, заяви още кметът Иван Тотев.

За да се подчертае форумът и археологическите разкопки едно от условията в проекта е настилката да бъде от естествени материали – паваж, гранит, камък. Под площад „Централен“ ще бъде изградена и цялостна подземна комуникация, канализация, газификация.

Целта е площадът да бъде готов за инициативите през 2019 година, което включва и поставяне на мобилна зала, която тепърва предстои да бъде закупена.

Паркингът до Тримонциум може бъде намален за сметка на пешеходната алея, която ще се разшири за удобство на гражданите. Увеличаването на пешеходните пространства на центъра на града до улица „Цар Асен“ и премахване на паркинга на улица „Иван Вазов“ до Военния клуб ще бъдат обезпечени с изграждане на два многоетажни паркинга на мястото на ДКЦ 6 и на бившия ТЕЛК на улица „4-ти януари“. Целта на Община Пловдив е до края на 2018-та година пешеходното пространство да е максимално отворено за посетители.