Добрич празнува будността!

Мисия Добрич

01-11-2017, 13:55

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Връчиха годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката (фоторепортаж)

В словото си пред добричлии кметът Йорданов каза: Време е за промяна... Време е за истини... Време е всеки да се изправи сам пред себе си... И да поеме отговорност...

1 ноември в Добрич започна с тържествен водосвет, отслужен от добрички духовници в храм „Света Троица“. Малко по-късно бяха положени цветя на Паметната плоча на Първото взаимно училище в Добрич. През целия ден добричлии поднасят цветя на паметниците и паметните плочи на народните будители – книжовници, учители, културни дейци и просветители. Кулминацията на програмата бе тържеството в Огледална зала „Нели Божкова“, където на официална церемония бяха връчени годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката.

„Будителството не е история, не е минало... Будителството не може да бъде рамкирано, обвързано с дати. Будителството е енергиен взрив, търсещ настойчиво своята последователност в път, заченат с осъзнатост и търпение... Път, избиран от най-светлите умове и сред нашите предци. И още тогава – в далечното минало, те са търсили сигурност в онази сетивност, която очертава индивидуалността, докосвайки тънката линия на съпричастност със социума, предопределен ни още с идването на тази земя...  Линията, която ни вгражда в една нация, пропътувала хилядолетна история... Белязана с будността на стотици достойни люде, самоопредeлили се като българи...”, заяви в словото си кметът на община Добрич Йран Йорданов, като завърши с думите:  „И нека потърсим будителите на нашето време сред тези, които адмирират свободата на духа - силни, непокорни, търсещи, отговорни... Сред тези, които нямат претенциите за лидери,  но поразяват с  уникалността си, със светлината, която носят, с достойнството си, с мъдростта си... Време е за будност...”.

Индивидуалната награда тази година бе присъдена на Елена Карабельова, вокален педагог на Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Общински младежки център „Захари Стоянов“, наградата за млад творец е за Александър Петров, ученик в 9 клас на ЕГ „Гео Милев“, автор на стихосбирката „Следобедна усмивка“, носител на награди от национални литературни конкурси и много отличия от конкурси за поп-пеене. Колективна награда тази година не бе присъдена.

Грамоти за принос в науката и в духовното развитие на град Добрич: гл. ас. д-р инж. Красимира Загорова – преподавател в Добруджански технологичен колеж и в Технически университет град Варна; проф. д.н Димитър Дойнов Генчев –  Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево; доц. д-р Цветолин Недков – главен уредник в Регионален исторически музей – Добрич, автор на приносни изследвания за историята на Добруджа; проф. д.м.н д-р Енчо Калчев – един от най-авторитетните хирурзи в страната с принос за развитието на здравеопазването в Община Добрич и учен с изключителни постижения; Атанас Генчев – музикант и основател на ПФА „Добруджа“, диригент на Смесен хор „Лира“ при Дом за стари хора – Добрич; Атанас Стоянов – управител на Издателство „Матадор 74”; Венцислав Рачев – преподавател по български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски”, поет; Колеж – Добрич към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ – утвърден център за подготовка на висококвалифицирани специалисти за Североизточна България в различни области на висшето образование; Екип от специалисти на Регионален исторически музей – Добрич – за  изключителен принос в националните чествания, посветени на войните от началото на ХХ век; Клуб за творческо писане „Литературна къща“ – Добрич с ръководител Генка Петрова – за високи постижения и награди от национални литературни конкурси, за активно участие в културния живот на Добрич; Екип на сп. „Антимовски хан“ – за осъществени  културни събития, които определят визията на Добрич като културен център; Смесен хор „Лира“ при Дом за стари хора – Добрич с диригент Атанас Генчев – музикална формация, която скоро ще чества своята 10-та годишнина, с много участия и награди от регионални и национални фестивали и конкурси; Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“ с Марияна Георгиева – секретар – за изключително ползотворна дейност в областта на културата и образованието и в осмисляне на свободното време на деца и младежи от Добрич и региона, за успешна работа за интеграция на ромските деца и младежи; Представителен фолклорен ансамбъл „Добротица“ при Общински младежки център – Добрич с главен художествен ръководител и хореограф Александър Александров – за високи награди и признания от фестивали и конкурси.

Празничен музикален поздрав поднесоха младите дарования Мартин Зайранов – цигулка, Александър Зайранов – цигулка и Звезделина Тодорова – роял.