Старозагорци се преклониха пред митрополит Методий Кусев и народните будители

Тържествен водосвет и молебен отслужи митрополит Киприан

С венци и цветя отрупаха днес старозагорци паметника на митрополит Методий Кусев, „най-неуморимия деец на народните дела“ старозагорски будител. Гражданите се преклониха пред паметта на тези „монаси по дух и бунтовници по дела“, които през годините са носили светлината в душите на българите.
Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна литургия в храма „Свети Теодор Тирон“ по повод 95-години от смъртта на митрополит Методий Кусев. След службата официалните гости и владиката се отправиха към гроба на дядо Методий, а после всички те извървяха пътя до паметника му, където се проведе тържествения общоградски ритуал.
Началото му бе дадено с Химна на народните будители, изпълнен от формация за източно-православна музика „Св. Йоан Дамаскин“.
На церемонията присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметовете на община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието, общински съветници, учители, ученици и много граждани.
„Днес е специален ден, защото честваме празника на свободния дух. Ние, българите имаме право да се гордеем, защото сме дали светлината“, каза Гергана Микова.
„На будителите на новото време пожелавам да бъдат в крак с новото време, да не забравят изконните ценности във всички времена и да бъдат вечно будни със своята съвест и със своята духовност“, отбеляза Иванка Сотирова.
Деца от театрална школа „Талант“ към Центъра за подкрепа и личностно развитие на Община Стара Загора изнесоха рецитал посветен на делото на будителите.
Водещата Елена Азалова припомни приноса на Митрополит Методий Кусев за духовното израстване на българите и неговото най-значимо за старозагорци дело-създаването на парк „Аязмото“.
Тържествен водосвет и молебен отслужи митрополит Киприан. Владиката призова хората да не изпадат в духовна леност, а да проявят духовна бодрост, така, както са правели будителите на нашия славен и изстрадал народ. „Днес ние отбелязваме 95 години от кончината на приснопаметния Старозагорски митрополит Методий. Стоейки пред неговия паметник, изграден в подножието на парк „Аязмото“, събуден към живот именно от него, не можем да останем равнодушни към онова, което той в продължение на целия си съзнателен живот вършеше. Не можем да не се преклоним пред неговия живот и деятелност, не можем да не се вслушаме в неговия строг, но любящ призив: Дайте на младото поколение подобаващо възпитание в духа на вярата и вие сте направили всичко, което е потребно, за да бъде Отечеството ни честито и славно“, каза в словото си Киприан.
Венци бяха поднесени от Община Стара Загора, Областна управа, Общински съвет на Стара Загора, Старозагорска света митрополия. Гражданите пък отрупаха с цветя паметника на старозагорския будител.