Радев призова за разширяване на обхвата на кампанията на БЧК в Бургаско

Администрацията на президента ще подкрепи обявената от БЧК дарителска кампания

Държавният глава Румен Радев призова за по-широка обществена подкрепа на кампанията на БЧК в подкрепа на засегнатите от наводненията общини в Бургаско. Президентът призова и за разширяване на обхвата на помощта, така че събраните средства да се използват за закупуване на строителни материали и покъщнина, според нуждите на засегнатите от водната стихия. По време на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, държавният глава оцени високо създадената организация и оказваната от доброволците на БЧК подкрепа на най-тежко пострадалите семейства, предава прессекретарията на президентството.

„В труден за толкова много хора момент е важно те да знаят, че някой е съпричастен с тяхната болка и проблеми“, подчерта президентът.

Проф. д-р Красимир Гигов покани представители на президентската институция да участват в разширеното заседание на Обществения съвет към БЧК, по време на което ще бъдат обсъдени конкретните начини за подпомагане на пострадалите от наводненията. Според държавния глава в работата на местните съвети трябва да бъдат включени и представители на пострадалите граждани. Служителите на Администрацията на президента ще подкрепят обявената от БЧК дарителска кампания в помощ на засегнатите от наводненията общини, стана ясно още от думите на Румен Радев.

В продължение на проведените вчера срещи с представителите на областните и местните власти за преодоляване на последиците от наводненията, държавният глава проведе днес телефонен разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По време на разговора министър Нанков изрази готовността на правителството за възстановяване на инфраструктурата в региона. Утре президентът Радев ще обсъди възможностите за подпомагане на засегнатите от наводненията граждани и със заместник-министър председателя Томислав Дончев, който е председател Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.