Българските деца в Украйна ще имат часове по български

Расте интересът сред украинските студенти за обучение в български висши училище

Мерки за разширяване на изучаването на български език в украинските училища договориха просветният министър Красимир Вълчев и колегата му от Украйна Лилия Гриневич по време на среща в Одеса, съобщиха от МОН. В края на януари договореностите ще влязат в междуправителствен документ.

Новият образователен закон в бившата съветска република предизвика напрежение у нас и сред етническите българи в Украйна заради някои интерпретации, според които с него ще се спре изучаването на майчин език. Подобни опасения изразиха и в Румъния и Унгария.

От Киев обясниха, че всъщност идеята е началното образование да е на езика на съответното малцинство, а украинският да се изучава като отделен предмет, като след това нещата се обръщат и така учениците имат по-голям шанс при кандидатстване за работа или университет. Гриневич лично увери Вълчев, че правата на наброяващата 200 000 души българска общност няма да бъдат засегнати.

Министрите откриха компютърен кабинет за интерактивно езиково обучение в 31-во Одеско училище, където от тази година българският се изучава като майчин. От България тази година са командировани нови двама преподаватели, като се разглежда създаването на ново украинско-българско училище в града.

По думите на Вълчев расте интересът сред украинските студенти за обучение в български висши училище, както и интересът към изучаването на български език като цяло.

Така в Украйна обучение на български език се осъществява в 42 държавни средни училища. Организирани са 57 неделни училища към българските обществени организации, в които допълнително се изучават българска история, фолклор, география и други свързани с България предмети.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен