Втори ден от "Старото школо" В НИМ

Общество

02-11-2017, 05:55

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Децата, които вчера не са успели, днес могат да посетят възстановката

Националният исторически музей (НИМ) отбелязва Деня на будителите с възстановка на обучение в старо възрожденско училище. Музеят кани днес децата, които вчера не са успяли да отидат, но искат да научат и да опитат как едно време техните връстници са се учили да пишат и да четат "Аз", Буки", "Веди" - върху пясък и с перо.

Звънът на стара училищна камбана, която се пази в експозицията на музея, ще огласи началото на занятията в старото школо. Те са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват деца от предучилищна възраст, както и по големи – от първи до четвърти клас. Те ще могат да изкарат по един учебен час по "взаимоучителната метода", въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървени чинове. На първия ред ще седнат най-малките - както е било, по-големите ученици ще влизат в ролята на "показвачи" и "чиноначалници".

В старото школо децата могат да разгледат автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий. Ще видят т. нар. "затвор" – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.

Децата ще могат посетят и експозицията на НИМ, да видят един от първите преписи на "История славянобългарска", "Неделника" на Софроний Врачански от 1806 г., копие на глобуса на Неофит Рилски, "Рибния буквар" на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.

Занятията ще се провеждат от 10 до 11 ч., от 12 до 13 ч. и от 14 до 15 ч.