Какво ще променим в храненето си?

Общество

02-11-2017, 08:46

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министерството на здравеопазването промени препоръките си за хранене

Държавата категорична - трябва да намалим приема на калории

Държавата налага нови правила за здравословното хранене. Здравното министерство представи проучване, според което българинът трябва да намали порциите. Промени ще има и в менюто на най-малките деца. Здравните експерти са категорични - трябва да намалим количеството калории, които поемаме. При жените те не трябва да надвишават 2090, а при мъжете - 2700.

Проучванията показват още, че трябва да намалим значително приема на въглехидрати. Ако досега препоръките са били те да бъдат до 70% от хранителния ни режим, то сега максимумът е с 10% по-малко. Новите проучвания ще доведат и до промени в наредбите за хранене при децата. Оказва се, че от детската градина до класните стаи храните, които се предлагат на децата, са далеч от нормите за здравословно хранене. Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи е в синхрон с европейските изисквания. Данните показват, че и при децата дневната доза енергия, която си набавяме от храната, трябва да бъде намалена.

До началото на 2018 година специалистите по хранене ще изготвят нови правила за хранене на най-малките. Според новите проучвания и големи, и малки имат нужда от повече витамин D и C.

„Има една препоръка – да дозираме водата. Около 30 милилитра на килограм телесна маса (телесно тегло). Така, ако става въпрос за 60-килограмова дама, е добре тя да изпие около 1,8 литра вода. Но ако става въпрос за 100-килограмов мъж, тогава количеството погълната вода трябва да е 3 литра”, пресметна в ефира на Нова Телевизия проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Според нея, обаче, ако ограничим калорийния прием с храната, трудно бихме могли да вместим всички жизненоважни вещества. И успокои родителите: „Децата ни в яслите и детските градини се хранят по рецептурници. Там се изчисляват калориите”.