В "Западен" отбелязаха Деня на народните будители с концерт

Мисия Пловдив

02-11-2017, 09:34

Снимка:

Район „Западен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проявата бе своеобразен подарък на кмета Димитър Колев за учителите, просветните дейци и гражданите на района

С концерт на Дамски хор "Тримонциум" към община Пловдив в район "Западен" отбелязаха 1-ви ноември - Деня на народните будители. Концертът се проведе в залата на районното кметство като входът бе свободен.
Проявата бе своеобразен подарък на кмета Димитър Колев за учителите, просветните дейци и гражданите на района. Концертът на дамски хор "Тримонциум" с диригент Ваня Атанасова премина под клавирния съпровод на Диана Кънева. Музикантите очароваха многобройната си публика навръх светлия празник.
Дамски хор "Тримонциум" при Община Пловдив е пряк наследник на представителния хор на пловдивските учителки. Създаден е през 1965-та година. През дългия му творчески път диригенти на хора са били изтъкнати пловдивски музиканти като Кръстю Михайлов, Милчо Петров, Цветана Василкова, Боянка Бахнева, Георги Самарджиев и Гено Желязков. През годините на своето съществуване хор Тримонциум взема активно участие в културния живот на града и страната. Многобройни са задграничните изяви на хора. От 1984 до 2017 година той осъществява 25 турнета и участия в международни фестивали, от които се завръща с грамоти, дипломи и награди. Репертоарът на хора е богат и разнообразен. Включва творби на композитори от различни стилове и епохи – Качини, Бах, Хендел, Перголези, Моцарт, Пуленк, Верди, Рахманинов, Гершуин, Е.Л. Уебър и други стари и съвременни композитори. Голям дял в репертоара на хора заема музиката от български автори като П. Динев, Д. Христов, Ф. Кутев и други.