Политолог: Вотът на недоверие не би бил успешен

Старата мечта на ДПС е да е балансьор в политиката, но тази им роля постепенно отшумявала

Опозицията в лицето на БСП и ДПС подготвя вот на недоверие срещу правителството.

"Вотът на недоверие не би бил успешен. Но опозицията има право на своите искания. Всичко това е за да напомнят за себе си. Няма причина за искането на оставката на вицепремиера Валери Симеонов, но дори и да имаше, това е нещо абсолютно нормално в една парламентарна демокрация", посочи политическият анализатор Георги Харизанов в телевизия България онеър.

Той добави още, че старата мечта на ДПС е да е балансьор в политиката, но тази им роля постепенно отшумявала.

"Не съм изненадан от взаимодействието между БСП и ДПС. Това е добре за всички, тъй като по-гласно се показват слабите страни на властта", допълни политологът.

По думите на журналиста и бивш депутат Димитър Байрактаров има реални основания за искането на оставката на Валери Симеонов, тъй като срещу него имало повдигнато дело за срещи с терористични организации.

"На 26 юли във вашето предаване аз открито поисках оставката на Валери Симеонов. Азербайджан е завел дело срещу него за среща с терористични организации. Мога да ви покажа номера на следственото дело. Всяко едно негово излизане пред публика е съпроводено с поредна доза скандали и нагнетяване на напрежението сред обществото – това не може да е вицепремиер", категоричен бе журналистът.

Разговорът обхвана и изказванията на народните представители, които според някои оскверниха празника на Народните будители с изказванията си от трибуната на Народното събрание. Някои политици използваха епитети като "идиоти" и "еничари" за обръщение един към друг.

"Ако наблюдаваме това, което се случва в Европа, то да се връща една толкова опасна тема като Възраждането, е изключително непремерено. Дали парламентът е омаскарил празника? За съжаление трябва да кажа, че една държавна институция с толкова нисък процент на социално одобрение, каквото и да направи - няма да се възприеме положително", отбеляза Димитър Байрактаров.

Гостите коментираха и скорошната оставка на вече бившия здравен министър проф. Николай Петров. Георги Харизанов смята, че вълната от солидарност към Петров е напълно основателна.

"Това е човек с дългогодишен труд и сериозна кариера. Неговият авторитет като лекар не може да бъде поставен под въпрос от тази процедура. За съжаление си тръгва в неизяснени обстоятелства за оставката си. Ако човек проследи хронологията ще види, че всяка теория за политическа манипулация е неадекватна", подчерта той.

Според Димитър Байрактаров обаче, проф. Николай Петров е станал жертва на икономически и мафиотски интереси.