Премиера на “М” като Жена” в операта

Тази вечер от 19:00 часа

На сцената на Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на новия танцов проект  на хореографа Росен Михайлов  “М” като Жена”.  Спектакълът, който ще бъде представен тази вечер от 19:00 часа, е съвместна продукция на “Хетероподи ООД” и Държавна опера - Стара Загора.
Проектът “М” като Жена е своеобразен бенефис на Примата на българския балет Веса Тонова- увенчава близо 30-годишната кариера на една от най-ярките български  балерини, чиито творчески постижения, артистични превъплъщения и технически изпълнения оставят следа в балетното изкуство в България и на световната сцена. В него Веса Тонова ще направи своята равносметка и ще “разчисти сметките” си с класическия балет.
  Главната цел на проекта не е да утвърди пред публиката ярки образи от класическото наследство в уникалните превъплъщения на балерината. Той се стреми да разкрие и разкаже повече за личностните коментари, рефлексии и съкровения на една жена, посветила живота си на изкуството.
Този спектакъл не поставя точка на безспорната кариера на класическата балерина, а по-скоро е начало на качествено нов етап в развитието на артиста със собствен почерк. Ще видим “новата” Веса Тонова - разкрепостена, освободена от желанието да бъде харесвана, от инерцията да флиртува с очакванията на публика и критика, да се съобразява с каноните и ограниченията на дадена естетическа система.
Ще видим една жена, приела своите страхове и съмнения, загърбила предразсъдъците, решена да разчупи собствените си “рамки” и да погледне отвъд удобството на рутината и опита.
 В това “рисковано” и съкровено пътуване към себе си, основен партньор на Веса ще бъде хореографът  Росен Михайлов, техни спътници, сценични партньори, съперници и конкуренти, ще бъдат солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера-Стара Загора.
Всички те ще обединят усилия и талант в създаването на съвременно сценично произведение, носещо тоталното въздействие на визия, звук и движение в едно.