Каракачанов: България подкрепя членството на Македония в НАТО и в ЕС

Каракачанов припомни, че основният приоритет на българското председателство за нашето правителство е Западните Балкани

„България подкрепя членството на Македония в НАТО и в ЕС“, каза заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред македонския вицепремиер и военен министър Радмила Шекеринска. Каракачанов припомни, че основният приоритет на българското председателство за нашето правителство е Западните Балкани.

„Ние смятаме, че интегрирането на страните от Западните Балкани в НАТО и в ЕС е единственият начин, за това. когато ние сме заедно в тези международни структури, да бъдат решени всички изкуствени или наслоени от историята проблеми и затова нашата позиция в това отношение е ясна и категорична”, каза той.

Двамата министри подписаха днес два протокола за намерение – за извършването на дейности по осигуряване на лабораторни изследвания и за развитието на сътрудничество между Военновъздушните сили на двете страни. Според Каракачанов с темпото, с което работят през последните няколко месеца, бързо ще успеят да подпишат и други споразумения.

„Нашата основната цел е да задълбочим сътрудничество и в областта на социалната политика, и в областта на обучението на македонски военнослужещи. И по този начин нашите европейски и натовски партньори сами ще видят, че Македония не само има доброто желание, но прави и необходимите реални стъпки за своето членство в НАТО и ЕС”, посочи той. Българският министър припомни, че е казал в Скопие, казва го и тук: „За нас проблем с името на Република Македония не съществува”.

„Моето посещение в България, както и посещението на г-н Каракачанов в Македония е само една от редицата от активности за развитието на нашите двустранни отношения и за развиване на духа на добросъседството на нашите две приятелски страни”, каза Радмила Шекеринска. Тя посочи, че това е само доказателство, че „Договорът за добросъседство, който подписахме преди няколко месеца, не е само едно парче хартия, а платформа, на която се изгражда успешното сътрудничество на повече полета”.