Прокуратурата в Испания поиска европейска заповед за арест на Пучдемон

Пучдемон, който от понеделник е в Брюксел, и четирима негови ексминистри не се появиха в съда

Испанската прокуратура поиска днес да бъде издадена европейска заповед за арест на сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима негови бивши министри, след като те не се явиха в съда за разпит тази сутрин, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.
Предстои съдия-следователката да реши дали да приеме искането. Пучдемон и 13 бивши министри от каталунското правителство, свалено на 27 октомври след обявяването на Каталуния за независима република, трябваше да се явят на разпит за противодържавна дейност и подбуждане на бунт. Пучдемон, който от понеделник е в Брюксел, и четирима негови ексминистри не се появиха в съда.
Белгийският адвокат на Пучдемон каза, че атмосферата в Испания не е добра и клиентът му иска засега да стои настрана, но е готов да сътрудничи на съда, посочва Ройтерс.
Ако срещу Пучдемон бъде издадена заповед за арест, това ще го лиши от възможността да участва в предсрочните избори в Каталуния, насрочени от испанското правителство за 21 декември.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"