М. Габриел: В интернет има много съдържание, подстрекаващо към тероризъм

Предложихме конкретни мерки като една от тях е една обща рамка за сертифициране на сигурността на продуктите

Темата за сигурността вече има ново измерение и това е свързано киберсигурността, нито една държава не може да се справи сама, за това и в европейска комисия предложихме пакет от мерки, с който ясно казваме искаме на въпроса кой какво прави на такава широкомащабна атака да има ясен отговор. Това каза в ефира на БНТ еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел.

"Предложихме конкретни мерки като една от тях е една обща рамка за сертифициране на сигурността на продуктите. Нещо, което до този момент съществува в отделни държави-членки. За нас това са стъпки напред. Това означава от една страна потребителите да имат възможност да знаят на какво ниво на сигурност отговаря даден продукт и да донесем полза за европейските фирми, един сертификат да е признат в целия ЕС и да се намали административната и финансова тежест", обясни Габриел.

Еврокомисарят отличи няколко различни аспекти на кибератаките и заяви, че точно за това подходът на Европейската комисия е цялостен, т.е означава всеки да има своята отговорност.

"Днес в интернет все още циркулира прекалено много съдържание, което подстрекава към тероризъм или радикализация . 41% от вече сигнализирано незаконно съдържание не е свалено, а от тях 28% остават повече от 24 часа, а ние знаем, че най-силното въздействие от такива материалите е в първите час, два", каза още тя.

Еврокомисарят сподели, че са призовали големите платформи да имат своята отговорност и да се стигне до по-бързо премахване в следствие на доброволни мерки. Акоо това не се случи, в ЕК ще излязат със законодателни предложения. Тя заяви, че сътрудничеството с Интерпол е много добро.

"91,92% от незаконното съдържание бива премахнато максимално бързо. Има над 150 хил. интернет връзки са премахнати,когато става въпрос за сексуално насилие над деца", добави Габриел.

Предложенията са платформите да бъдат проактивни и всеки от тях да предложи лице за контакт, което да може много бързо да си сътрудничи с полицейските и правосъдни органи, както и да има възможност потребителите да сигнализират максимално бързо за незаконно съдържание или такова, което не е, да бъде възстановено.

По темата за фалшивите новини в интернет тя каза, че те не са нов феномен, вече има резултати, а на 13 ноември започва обществена консултация в продължение на 12 седмици с различни заинтересовани страни. "Нашата цел е наистина да обхванем всички аспект на този феномен. Има техническа част, къде и как се прави, но и бизнес част. Има и съдържателна част. Между 5-10 хил. долара могат да се правят при президентски избори", коментира Мария Габриел.

Еврокомисарят заяви, че има предложение по време на европредседателството да се представи пътна карта за спадане цените на роуминга. Утре ще бъде публикуван в официалния вестник на ЕС нова инициатива за безплатен безжичен интернет на обществени места между 6-10 хиляди общини в цялата Европа ще могат да се възползват от това.