Поставиха лъва от войнишкия мемориал пред НДК

Мисия София

03-11-2017, 10:53

Снимка:

Столична община

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще монтират реставрирания лъв пред НДК

Статуята на лъва е дело на скулптора Михаил Михайлов

Скулптурната фигура на бронзовия лъв от войнишкия паметник в София е възстановена на мястото, където е била поставена през 1934 година, предаде пресслужбата на Столична община.

„Къс история се връща на своето истинско и оригинално място. Оригиналният паметник на софийските полкове е открит през 1934 г. от цар Борис Трети. Това е дело на големия кмет и деец на София Иван Иванов на тогавашната община, но и на военните организации, които са искали във всяко населено място на България да има войнишки паметници.“ Това каза заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов при монтажа на скулптурната фигура на лъва в парковото пространство на Националния дворец на културата. На 2 ноември 2017 г. бе извършен монтажът на фигурата на лъва в оформения пиедестал, възстановен както е било при откриването на войнишния паметник.

Признателна България изгражда в София мемориален комплекс от величествени възпоменателни плочи, напомнящи за героизма на Първи и Шести полкове, наречени Софийската „желязна“ дивизия. Паметникът е бил открит тържествено на 28 октомври 1934 г., като на тържествената церемония знамената на полковете се развяват гордо пред строените редици.

През 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотни полкове на тяхното историческо място и преместване на скулптурите от художествено-творческия синтез „1300 години България“.

Статуята на лъва е дело на скулптора Михаил Михайлов и заедно с част от плочите с имената на войниците се пазеше в Националния военно-исторически музей. Автор на паметника с възпоменателните плочи е бил арх. Александър Обретенов.

Предвижда се за възстановяването на мемориала да бъде обявен конкурс в началото на 2018 г.