В 8 града у нас дишат мръсен въздух

Региони

03-11-2017, 12:18

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

София и 8 европейски столици ще искат единни мерки за замърсения въздух от ЕК

Жертвите на замърсения въздух у нас достигат 18 000 годишно

Общо 11 от автоматичните измервателни станции за чистотата на въздуха в страната показват превишени нива на фини прахови частици, установи проверка на Нова Телевизия в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда. Най-сериозно е било замърсяването в четвъртък в района на Горна Оряховица – 3 пъти над дневната норма.

В София най-запрашен е бил въздухът в кв. "Надежда". Там реднодневната норма е била превишена 2,39 пъти. Станциите в "Хиподрума" и "Павлово" също са показали високи нива на замърсяване.

Такова е отчетено още в Бургас (1.34 пъти над нормата), Плевен (1.26 пъти), Пловдив (1.38 пъти), Смолян (1.16 пъти), Кърджали (1.03 пъти) и Шумен (1.3 пъти). Обикновено в този период на годината температурите падат, а с тях нивата на замърсителите се покачват. Основни виновници за това са трафикът и традиционното за сезона отопление на твърдо гориво.

Фините прахови частици са отговорни за широк спектър белодробни заболявания. Годишно, заради такива проблеми, в България умират повече от 18 000 души, а в световен мащаб жертвите на мръсния въздух са около 7 милиона.