Е. Захариева: В Украйна има 57 български неделни училища

Настояваме да се включи и предмет по българска история, българска идентичност, българска култура, каквато възможност дава този закон

Българската държава е развила система от 57 неделни училища в Украйна, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от „БСП за България“ Иво Христов за правата на българското малцинство в Украйна, цитирана от БТА.

Тя посочи, че и преди приетия закон българският език се е изучавал в украинските държавни учебни заведения като чужд език, и то два пъти седмично, което по думите й е крайно недостатъчно. "Настояваме да се включи и предмет по българска история, българска идентичност, българска култура, каквато възможност дава този закон", коментира Захариева.

Министърът отбеляза също, че посланикът ни там е организирал среща с представителите на българското малцинство за обсъждане на законопроекта, а само преди няколко дни българският министър на образованието се е върнал от Украйна, където е получил уверение за увеличаване на часовете по български и да участие на български експерти в подготвянето на подзаконови нормативни актове.

"Продължаваме да следим въпроса", заяви още Екатерина Захариева.