ЕК: Въпросът с Пучдемон е изцяло в ръцете на независимото правосъдие

Снощи медии съобщиха, че испански съд е издал европейска заповед за задържането на Пучдемон

Въпросът (с европейската заповед за задържането на бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон) е изцяло в ръцете на съдебните власти и ние напълно уважаваме тяхната независимост. Това заяви говорител на Европейската комисия.
Изцяло уважаваме конституционния ред в Испания и нямаме какво да добавим, каза говорителят в отговор на всякакви въпроси по тази тема. Няма повод да се намесваме, добави говорителят.
Снощи медии съобщиха, че испански съд е издал европейска заповед за задържането на Пучдемон, а по-късно отрекоха тази информация и уточниха, че документът ще бъде издаден днес или в понеделник. Когато бъде издадена, заповедта трябва да бъде преведена и изпратена на прокуратурата в Белгия. Впоследствие белгийската прокуратура трябва да разпореди на полицията да задържи издирвания и да го доведе за разпит от белгийския съд. След разпита издирваният може да бъде освободен или задържан до предаването му на властите, издали заповедта.
Съдът в Белгия следва да се произнесе по заповедта в срок до 60 дни, а съдебното решение подлежи на обжалване. Ако издирваният се съгласи доброволно да бъде върнат, процедурата отнема до 10 дни.
Пучдемон пристигна в Брюксел в началото на тази седмица, а наетият от него местен защитник Пол Бекерт уточни, че клиентът му засега ще остане в Белгия. Адвокатът не изключи възможността Пучдемон да поиска от Белгия политическо убежище - вероятност, която самият Пучдемон отхвърли по-рано открито. Ако тази процедура бъде задействана, тя може да повлияе на сроковете за изпълнение на европейската заповед за задържане.
Официалните процедури по европейската заповед за арест предвиждат държавите от ЕС да изпълнят подобна заповед по принципа на взаимното признаване на съдебните решения. Европейска заповед за арест се издава за деяния, наказуеми съгласно правото на издаващата държава с лишаване от свобода за не по-малко от 12 месеца, или ако наложеното наказание лишаване от свобода е със срок над четири месеца.
В решението на Съвета на ЕС от 2002 г., с което се въвежда европейската заповед за задържане, е отбелязано, че съдът може да постанови отказ за връщането на издирвания. Отказът може да бъде постановен, когато европейската заповед е издадена "с цел преследване или наказване" на някого "заради неговия пол, раса, вяра, етническа принадлежност, националност, език, политически убеждения или сексуална ориентация".