Авиокомпания отказа да превози тежко болно дете

Фонда за лечение на деца в чужбина го транспортира с линейка до Германия

Авиокомпания свали от борда на свой самолет тежко болно момче, което трябваше да лети за Германия. 11-годишното дете беше изпратено във Федералната република от Фонда за лечение на деца.
Полетът е бил вчера сутринта. Преди него австрийската авиокомпания е поискала необходимата медицинска документация за момчето, включително формуляри, попълнени от лекуващите лекари, че детето може да лети.
Всичко е било предоставено, билетите са били издадени, но екипажът в София преценява, че състоянието не позволява полет.
Затова Фондът изпраща линейка, с която семейството пътува около 18 часа до германската болница, където от днес лечението започва.
„Вчера този човек рискува живота на детето, само това мога да кажа… Ние сме станали в 4 ч. да ходим на летището и до днес, докато дойдем в Германия, детенцето е било под голямо напрежение”, коментира бащата Павел Борисов цитиран от Би Ти Ви.
Директорът на Фонда за лечение на деца изпратил детето за лечение в чужбина недоумява защо капитанът на полета не позволя на семейството да лети, след като детето е имало всички необходими документи, издадени от детската онкохематология към ИСУЛ, че може да лети. Авиокомпанията е била подробно запозната предаврително с цялата медицинска документация по случая. Има и официален отговор от Австрийските авиолинии, че детето и семейството му ще бъдат издадени билети.
Д-р Мариета Райкова, директор на Фонда за лечение на деца коментира за БНТ, че в деня преди това са изискали нови докумнети, с нови изследвания, всички те са предоставени заедно с медицинско становище, че може да лети, и допълни: “В телефонен разговор шефът на детската онкохематология към ИСУЛ проф. Константинов ми потвърди тази информация.
До момента на официалното запитване, което изпратихме до австрийските авиолинии защо се е стигнало до тази крайна мярка отговор няма. Неофициално предполагаемият мотив е фактът, че не е имало придружаващ доктор на борда”.