Стара Загора ще е домакин на международна младежка конференция

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС

„Събитията по време на Българското председателство у нас ще бъдат над 265, а днес те се увеличиха с още едно, за което инициативата дойде от вас. Получихме от Стара Загора предложение да бъде домакин на международна младежка конференция. Приветствам тази идея и заставам зад нея“, това каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова. Тя участва в дискусия на тема „Младежките предизвикателства в приоритетите на Българското председателство“ заедно с евродепутата Ева Майдел. По покана на Община Стара Загора и Информационен център „Европа директно“ те се срещнаха с представители на различни държавни и местни структури и младежки организации от региона. „С това предложение събитията от календара на председателството, които ще се проведат извън София, стават 10. Следва на местно ниво да се уточни участието, съвместно с общината и народните представители от региона, да се намери възможност за финансиране“, допълни още министър Павлова. По време на срещата, която се проведе тази вечер в Община Стара Загора, стана ясно, че градът ще посрещне над 100 младежи от цяла Европа, които ще дискутират безработицата и мотивирането им за професионална реализация. „Младите хора в Европа неминуемо са част от почти всяко направление, по което ще работим по време на Българското председателство. За пример давам два форума, които ще се проведат в София, през първите шест месеца догодина – за дигиталните умения с фокус върху младите хора, както и какви да бъдат общоевропейските политики в сектора, за да се промени общоевропейската стратегия за образование. Ще насочим усилия и към програмата „Еразъм +“, която активно ще продължи да действа след 2020 г. “, посочи още министърът. По време на дискусията бяха обсъдени и приоритетите на страната ни за предстоящото председателство, както ключовите послания, които България ще отправи към Европа.
В дискусионната среща участваха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, омбудсманът Надежда Чакърова, общински съветници, народните представители Емил Христов, Маноил Манев и Радостин Танев, ръководителят на Европа Директно – Стара Загора д-р Константин Стоянов, изпълнителният директор на АРИР Румяна Грозева и други.
Събитието завърши с откриването на първата изложба, посветена на Българското председателство. На алеята, до пешеходната зона, на парк „5-и октомври“, заместник-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, заедно с министър Лиляна Павлова и евродепутата Ева Майдел дадоха старт на пътуващата експозиция, която представя институцията - Съвет на ЕС, ролята на България като председател и дейностите, приоритетите и политиките. „Не стартираме случайно от Стара Загора – това е европейска изложба в един истински европейски град. Важно е да разберем, че всички ние имаме нужда да говорим за Европа, защото това не е абстрактно, далечно място, а е тук и сега“, каза при откриването на изложбата евродепутатът Ева Майдел. „От повече от 15 години не е имало по-добри предпоставки за смели реформи в Европа. Икономиките растат, безработицата пада. Доверието в Еврозоната е на най-високо ниво от 2001 г.“, допълни още тя.
Изложбата е съставена от 30 различни платна като основната й мисия е да отговори на въпроса на всеки български гражданин - „Какво представлява Председателството и защо то е важно за България?“. Тя ще обиколи голяма част от областните градове в страната до края на тази година.