Хор „Евмолпея” на Българиада 2017 в Сърбия

Мисия Пловдив

04-11-2017, 11:28

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В последните 12 години хор „Евмолпея” е любим гост, сътрудник за опазване на българщината и приятел на множество своеобразни „български събори”

За пореден път елитният девически хор „Евмолпея” с диригент д-р Рада Славинска и арт-мениджър Ганка Янкова е поканен да реализира празника на етническите българи в Сърбия, който ще се проведе през уикенда тази седмица.

Българиадите събират нашенци от всички краища на западната ни съседка – да се видят, да споделят проблемите си, да си попеят български песни, да отстояват позициите си, да не губят идентичността си.
В последните 12 години хор „Евмолпея” е любим гост, сътрудник за опазване на българщината и приятел на множество своеобразни „български събори”. За шести път на Българиада, те ще представят младия български дух, красота и талант пред нашите сънародници зад граница. Програмите на хор „Евмолпея” досега са били разноезични, за да се афишира докосването на българските състави до световната хорова музика. Тази година обаче, пловдивските момичета са подготвили за своите приятели, живеещи в Сърбия, изцяло българска програма. Тя включва хитови фолклорни обработки като „Седнало е Гьоре” на Стефан Мутафчиев, „Що ми е мило и драго” на Петко Стайнов, „Трендафилчето” на Николай Кауфман и други. Не са забравени патриотичните песни „Къде си вярна, ти любов народна”, „Питат ли ме де’й зората”, „Хубава си, татковино” и разбира се „Химна на народните будители”, като момичетата се надяват да възпламенят публиката и да я предизвикат да пее заедно с тях. В програмата са включени и по-непознати за тамошната публика български творби като „Градини в цвят” на Тодор Попов, „Дудубамба” на Рада Славинска, „Песен за Пловдив” на Елза Паносян, „Лефтерино, моме” и „Ела, моме” на Николай Кауфман и др., с което се цели пълноценно запознаване с българското хорово творчество. Евмолпеите са подготвили емоционални изненади за своите домакини чрез танци, мизансцен и атрактивно поднасяне на своите песни.
През годините досега момичета са участвали два пъти в Българиади в средището на българи в централна Сърбия – село Бело блато, два пъти в гр. Иваново, един път в Нови сад. Сега отново се отправят към административния център на Воеводина – втория по големина град на Сърбия Нови сад, където имат много фенове и сред сръбската публика. На път към Западна Европа „Посланиците на добра воля”, каквито са евмолпеите, винаги са организирали концерти в Сърбия – Ниш, Белград, Нови сад, Зреняник, Бело блато, Иваново, Кула, Сремски Карловци и имат записани в биографията си над 30 самостоятелни концерти в Сърбия. Неведнъж на техните концерти са присъствали дипломатите от българското посолство, начело с българския посланик. „Евмолпея” е вдигала на крака публиката в някои от най-елитните сцени на Сърбия, като аулата на най-старата гимназия на Балканите – тази в Сремски Карловци, Тържествената зала на Белградската консерватория, Катедралния храм „Свети Сава” в Белград и мн. др.
И този път „Евмолпея” има за цел да стопли сърцата на нашите сънародници, да ги зарадва, да им вдъхне увереност, че там където има един българин има и България, да сподели с тях Деня на народните будители. Защото „златните мартенички” на България, както нарече евмолпеите председателят на Дружеството за български език, литература и култура Жарко Евтимов, държат в крехките си длани неугасващия български пламък на будителството.