Община Тервел обновява храмови сгради

Със средства от общинския бюджет се изгражда и спомагателна сграда към джамията в Тервел

Храмови сгради в община Тервел се обновяват с подкрепата на местната власт и с дарения на спомоществователи. Вековната църква в село Безмер ще има изцяло нов покрив, след като бе направено мотивирано искане до Министерския съвет за финансиране и със съдействието на народния представител Йордан Йорданов от "Обединени патриоти" вече са осигурени 7000 лева за ремонта, съобщават от кметската управа. Църквата "Света Троица" е вдигната през 1908 година и пази духа на възрожденската традиция.Земеделската кооперация в Безмер в партньорство с общината и църковното настоятелство също съдейства за опазването на храма, пояснява заместник-кметът на общината Диана Илиева.
Продължава строителството на църквата "Рождество Богородично" в село Нова Камена. Първата копка бе направена през пролетта,а до приключването на строителния сезон обектът ще бъде изграден до етап "груб строеж", посочва заместник-кметът. Фирма от Исперих вече е дарила гранитогрес за пода на храма. По-голямата част от средствата за строителството са осигурени от общинския бюджет, но търговски дружества и граждани също са направили дарения.
Със средства от общинския бюджет се изгражда и спомагателна сграда към джамията в Тервел, информират от общината.Част от строителните материали са дарени на джамийското настоятелство от спомоществователи. До началото на зимния сезон сградата също ще бъде завършена до "груб строеж". В общинския бюджет за 2018 година ще бъдат заделени нови средства за довършване на религиозните храмове.
В община Тервел има много стари църкви и джамии, а хората изповядват двете религии при взаимно уважение, коментира Диана Илиева. Затова, по думите й,кметската управа споделя ангажимента храмовите сгради на двете вероизповедания да бъдат поддържани в добро състояние.