Проектът "Бронзовата къща" на мястото на мавзолея в София

Творбата е най-голямата скулптура-сграда в света

Проектът "Бронзовата къща" на живеещия в Австрия български съвременен артист Пламен Деянов ще се издигне на мястото на мавзолея в София. Творбата е най-голямата скулптура-сграда в света. Идеята е да стои на пл. "Батенберг" през цялата 2018 годината, в която България и Австрия председателстват ЕС. Столичният общински съвет ще вземе окончателно решение следващата седмица.

"Бронзовата къща" е най-мащабният и комплексен проект на скулптора Пламен Деянов. Вдъхновена е от впечатляващите възрожденски дърворезби в старите къщи в Арбанаси, както и от Хрельовата кула на Рилския манастир.

Според специалистите скулптурата ще се превърне в символ на симбиозата между минало, настояще и бъдеще.

Творбата ще тежи около 20 тона, ще е висока 14 м, а основата е с размери 7х7 метра. Състои се от повече от 1000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи, които вече са показвани в различни музеи по света. Ако през декември се появи в цялост в центъра на София, това ще е специален момент в биографията на автора ѝ Пламен Деянов.

Очакванията са "Бронзовата къща" да се превърне във функционален архитектурен обект. Във вътрешното пространство на сградата ще има голяма зала, която ще стане сцена на събития от различен характер. Сега мястото около някогашния мавзолей е превърнато в паркинг.

Столичният общински съвет ще гласува поставянето на "Бронзовата къща" в "Градската градина" срещу Двореца през следващата седмица.