АИКБ: БВП може да нарасне с 4,2%

Ръстът ще стане при наличието на квалифицирани кадри

Икономическият ръст на България през следващата година може да е още по-висок от заложеното в проектобюджет 2018, прогнозират работодателските организации. В параметрите на основния финансов закон за следващата година е заложено увеличение от 3,9%, но според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) БВП може да нарасне с 4,2%. За целта обаче трябва да се реши основен в момента проблем – недостигът на квалифицирани кадри на пазара на труда.

„Във всички сектори на икономиката има недостиг на работна ръка и то във всички нива на персонал. Особено силно се усеща нуждата в производството, в промишлеността, в строителството, в здравеопазването, земеделието, агрономи, инженери, лекари…липсват и средни специалисти като стругари, заварчици, медицински сестри“, посочи изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Според работодателската организация разрешението на проблема минава основно през промени в образованието. „Необходима е реформа в образователната система. Необходима е реформа във висшето образование, реформа в средното техническо образование. Във висшето образование това, което ние предлагаме като мярка, е от една страна, да бъде увеличено държавното субсидиране на техническите университети на тези специалности и професии, от които бизнесът има нужда. Освен това да бъде въведена и такава практика, когато студенти постъпят във висше учебно заведение и получават безплатно образование и стипендии, да поемат ангажимент да работят определено време в страната, като в този процес е възможно да стане и кръстосано субсидиране. Бизнесът да влезе в своята роля и той да финансира обучението на студентите“, каза още Иванов.

В краткосрочен план решение на проблема с недостига на специалисти е облекчаване на правилата за внос на кадри от трети страни – като например съкращаване на срока за назначаване на чужда работна ръка, който в момента е между шест и 18 месеца. За целта от бизнеса са внесли предложения за законови промени, които се очаква да бъдат гласувани в Народното събрание.