Тръмп: Япония е ценен партньор и важен съюзник на САЩ

Посещението на американският президент в Япония даде началото на 12-дневната му азиатска обиколка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп окачестви американско-японския съюз като завет за „силата на свободата да преобразява“. Той заяви, че двете страни някога са воювали помежду си, но сега са приятели и партньори в стремежа си към по-добър свят. Това беше индиректно послание за общите действия на Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе да поставят под натиск Северна Корея, за да се откаже от разработването на ядрени оръжия. Тръмп каза това в реч във военновъздушната база „Йокота“ край Токио, след като пристигна в Япония за първия етап от азиатската си обиколка.

В словото си президентът на САЩ определи Япония като „ценен партньор и изключително важен съюзник“. „Благодаря на Япония, че ни прие, както и за десетилетията на прекрасно приятелство между нашите две страни“, заяви Тръмп. Той и съпругата му Мелания бяха посрещнати от въодушевено множество. На американския президент беше дадено яке „бомбер“. Той побърза да го облече, след като преди това съблече сакото си и заяви: „Това (бомберът) ми харесва повече.“

След речта в базата „Йокота“ Тръмп се отправи към голф комплекс в околностите на Токио, където се срещна с японския премиер Шиндзо Абе. Двамата отидоха да обядват с японския голф играч Хидеки Мацуяма. На влизане в ресторанта на комплекса Тръмп и Абе се подписаха на бяла шапка, на която пишеше: „Доналд и Шиндзо, направете съюза още по-велик“. Надписът беше в чест на американско-японския съюз и представляваше игра на думи с мотото на предизборната кампания на Тръмп „Да направим Америка отново велика“.

Посещението на американският президент в Япония даде началото на 12-дневната му азиатска обиколка. Той ще посети също Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините.Това е най-дългата обиколка на американски президент в Азия за последните 25 години.

Тръмп е заявил пред репортери, че окачва да се срещне с руския президент Владимир Путин по време на пътуването си в Азия. „Искаме помощта на Путин за Северна Корея“, е пояснил президентът на САЩ. По-рано той обяви, че е възможно да се срещне с Путин във Виетнам. От Кремъл потвърдиха, че срещата е в процес на съгласуване.