Съюзът на съдиите съобщи за опити за намеса в съдебната система

Крими

05-11-2017, 11:19

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Общият брой на членовете на ССБ е 766 човека

Съюзът на съдиите в България над 20 пъти се е противопоставил на опити за влияние на другите власти над съдебната власт, се съобщава в неговия отчет.
Съюзът на съдиите в България, най-голямата съдийска организация у нас, е изразила над 20 становища по повод "недопустимите опити на представители на другите власти да влияят върху осъществяване на функциите на съдебната власт и да въздействат на висшия кадрови орган /ВСС/ при осъществяването на правомощията му".
Това посочи организацията при представянето на отчета за дейността си през 2017 г. на Годишното общо събрание на ССБ в Пловдив.
Част от становищата са били и срещу действия накърняващи независимостта на съдиите и пренебрегващи съдийското самоуправление, осъществения от самия кадрови орган /ВСС/.
Според контролния съвет на ССБ, дейността на организацията трябва да е повече ангажирана към обединяването на съдиите в България, за да се защитят професионалните и материалните им интереси, става ясно от отчета.
Отчетът сочи още, след промените в Закона за съдебната власт, задължаващи магистратите да отбелязват в декларации дали членуват в съсловна организация, ССБ е напуснат от 109 човека, в периода от 10 август до 14 септември.
Към момента 253-ма членове са декларирали членство в организацията, след приетите промени в закона. Общият брой на членовете на ССБ е 766 човека.
От организацията коментираха, че в близките месеци ще бъдат внесени материалите и ще бъдат заведени дела в Европейския съд за правата на човека и Съда в Страсбург срещу въпросните промени в ЗСВ и опитите да се влияе на независимостта на магистратите от страна на другите власти и медиите.