Проф. д-р Генчо Начев няма да поеме поста здравен министър

Той отрече причината за напрежение между лекари и пациенти да е качеството на услуга

Проф. д-р Генчо Начев отрече той да е бъдещият министър на здравеопазването, както и някой да е разговарял с него. В ефира на БНТ директорът на университетската МБАЛ “Света Екатерина” каза, че принципно би приел при условие, че се гарантира осъществяване на това, което трябва да се направи, но както и да му предложат, няма да приеме.

Проф. Начев сподели, че разбира оставката на д-р Петров, защото това е неморален акт и по думите му и по този начин е спестил напрежение, което е щял да създаде към правителството. "Цялата работа е около нещо, за което до сега няма данни, че е нарушение на закона, но,знаете как се убива муха и политик. При всички случаи е настъпил интереси.", каза още той.

За това, че парите в здравеопазването отново няма да стигнат той каза, че причината е, че не се използват ефективно и рационално. "Два са основните пътища за получавани пари от касата без да е свършено нищо. Единият в да се отчита нещо, което наистина не е извършено, т.е мъртви души. Единият път да се спре това е електронна здравна карта, а другият санкции. Вторият начин е да се отчита нещо, което не е показано. Това е страшно, защото засяга здравето на хората', коментира проф. Начев.

Според професора трябва да има контрол по отношение на показания и качеството на дейността, както жестоки санкции.

Той отрече причината за напрежение между лекари и пациенти да е качеството на услуга. Проблемът според него трябва да се реши, след като хората от съсловието се възпитават към милосърдие към тези , които отиват да търсят помощ и още от студентската скамейка трябва да се работи в тази насока.