Министър Кралев разясни финансирането на спорта през 2018-а

Основният критерий някой спорт да попадне в първа група е да има медал на някоя от последните две олимпиади

Седем спорта ще получат приоритетно финансиране през 2018 г. според новите критерии, които е подготвило спортното министерство (ММС) и се очаква да бъдат публикувани до края на седмицата. Това са борба, вдигане на тежести, художествена гимнастика, бокс, лека атлетика, волейбол и таекуондо (олимпийската версия WTF).

Основният критерий някой спорт да попадне в първа група е да има медал на някоя от последните две олимпиади (Лондон`12 и Рио`16) или отличие от световно първенство в предходната година (т.е. 2017-а), обяви министър Красен Кралев. Това вкарва при приоритетните борбата (медали и от двете олимпиади, макар да няма на световното в Париж`17), щангите (заради присъдения служебно сребърен медал на Милка Манева от Лондон`12), бокса (бронз на Тервел Пулев от Лондон`12), лека атлетика (сребро на Мирела Демирева от Рио`16) и художествената гимнастика (бронз в Рио`16 и сребро от световното в Песаро`17). Волейболът влиза като най-добре представящия се колективен спорт, а изненадата е таекуондо. Но там, поне до момента, България има единствения си медал при мъжете на световно първенство в олимпийски спорт, спечелен от Владимир Далаклиев в кат. 68 кг.

"Значи таекуондото има потенциал на следващата олимпиада да спечели медал за България. Ние отваряме врата за всеки един спорт, който работи в конкретния олимпийски цикъл и спечели медал от световно първенство, което е потенциал да спечели медал и на олимпийски игри", разясни Кралев пред "Дарик".

Във втора група за финансиране ще попаднат спортовете, чиито състезатели са били от 4-то до 8-о място на последните две олимпиади или от 4-то до 8-о място на световно първенство през 2017-а. Там ще попаднат 7-8 спорта, сред които бадминтон, стрелба, джудо.

"Първите две групи събират около 14 спорта. Първо се определя техният бюджет - състезател по състезател, ще има по-широки възможности за финансиране, ще има предимство при финансиране на домакинствата им на големи международни състезания - заяви още министърът. - Когато моят екип пое министерството през 2014 г., на държавната хранилка бяха 67 федерации. Намалихме ги до 44 - тези, които имат резултати".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен