Уникално по рода си социално предприятие дипломира успешно завършили курсисти

Животът

06-11-2017, 11:01

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предприятието стартира своята дейност с подкрепата на община Пловдив

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева ще връчи дипломи за професионална квалификация на успешно положилите изпит жени в социалното предприятие „Шивашка работилница”, управлявано от Фондация "Национален алианс за работа с доброволци" (НАРД).

Събитието е днес  в социалното предприятие в Комплекса за социални услуги (КСУ) „Св. Георги” (Пловдив, бул. „Цариградско шосе” № 102, сграда СУПЦ, ет. 4)

От създаването на предприятието през 2015 г. до настоящия момент професионалното си дуално обучение завършиха над 30 жени. Те бяха трайно отпаднали от пазара на труда и за тях обучението се оказа единствен шанс и реална възможност за професионална реализация. На всички беше предложена работа в шивашка фирма в района.

Социалното предприятие е създадено от Фондация НАРД като част от стратегията на организацията за подкрепа и развитие на социалното предприемачество в България. Целта е хора с нисък социален статус и от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на социално-трудови и професионални умения по шивачество.

Предприятието стартира своята дейност с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Бигент” (Берлин) чрез дарители от немския град Дортмунд, „Тръст за социална алтернатива”, „Телус Интернешънъл”, „Глобал гивинг” и други частни и обществени дарители, както и с любезното сътрудничество на КСУ – Пловдив.

Събитието се финансира от „Тръст за социална инициатива”.

Сред официалните гости на събитието са зам.-министър Деница Сачева, Мария Тодорова - директор Дирекция "Професионално образование и обучение" към Министерство на образованието, зам. кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика” г-н Георги Титюков, зам.кмет „Образование” Стефан Стоянов, директор Дирекция „Социални политики” Веселина Ботева и други представители на местната власт, работодатели, курсисти и др.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"