Време е за Бург на годината за 2017

Животът

06-11-2017, 15:29

Снимка:

burgasutre.bg, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Димитър Рачков е "Бург на годината"

С респект към хората, които правят Бургас световен бранд, Радио 1 и радио Микс дават старт за пореден път на кампанията

Бургазлии отново ще подкрепят най-достойните си съграждани в кампанията „Бург на годината“, която стартира днес! Кой е най-заслужилият гражданин на Бургас е кампания, традиционна за културния и социален живот на града. С годините, тя се превърна в емблематична за личности и постижения - престиж и и респект към труда на избраните в кампанията.
Тази година  в благородната надпревара на „Радио 1” и “радио MIXX” номинирани от слушателите са следните кандидатури:
Арх. Емил Бурулянов - за архитектурните постижения и приноса към градската среда и дизайн, както и уникалните проекти наложили Бургас като град на иновации.
Емил Бурулянов е  носител на Националната Награда за Архитектура "Архитектон 2017" за "Соларните Дървета"; Носител в колектив на приза "Сграда на Годината" за "Експозиционен Център Флора" - Награда на Публиката; Носител на званието АрхиМаг на Бургаското Архитектурно Пространство "АрхиМория" за Соларната Пейка; Съорганизатор на Архитектурна Работилница АРХ+ със 7 издания и обучени над 150 студенти.
Левон Манукян влиза в кампанията за иновативността си, за  първия в света метъл балет, реализиран в Бургас, за образователните концерти за деца и мисията да мотивираш.
Левон Манукян е композитор, диригент, аранжор, оркестратор, артист, творец на Бургас, с над 600 концерта из цяла Европа.  В момента е диригент на Представителен смесен хор "Родна песен", на камерен оркестър "Дианополис", а също така дирижира и "Levon Manukyan collegium musicum". През 2017 за първи път в света създава мултимедиен концерт - спектакъл „Майкъл Джаксън Трибют“ - гласът на Джако със симфоничен оркестър.
Носител през 2013 на първия приз в категорията “Завърнали се младежи“ в кампанията „Бург на годината“.
Андрей Тодоров  е номиниран за „Бург на годината 2017“ за това, че постави Бургас на световната карта като столица на спортните танци, за победите и победителите, които създава, за лоялността и запазването на традициите, за магията и красотата наречени спортни танци.
Андрей Тодоров е треньор и председател на спортен клуб „Бургас 1975“, трикратен абсолютен шампион и 14-кратен шампион на България, победител в много международни турнири у нас и по света. Международен треньор, съдия най-висок ранг, авторитетен лектор в международни тренировъчни лагери и семинари. Като председател на КСТ „Бургас 1975“, организира Международен турнир по спортни танци „Купа Бургас“, един от най-старите и престижни турнири в света, който постави Бургас на световната карта като столица на спортните танци. 
Ваньо Вълчев влиза в  кампанията за престижната статуетка за цялостен  принос към Бургас и  културатa.
Ваньо Вълчев е поет, журналист, сатирик, театрал, кино и телевизионен режисьор, общественик. Носител е на наградата „Златен Пегас” през 2016 г., автор е на текстовете на някои от най-нежните български популярни песни - „Огън от любов”, „Телефонна любов”, „Тази вечна любов”, „Да поднесем любов както в старото време” и др. Той е съосновател и председател на дружеството „Български писател” в Бургас и един от учредителите на сдружението „Бургаска писателска общност”.
Георги Дюлгеров е номиниран за „Бург на годината“ за успешния проект  „Международен София филм фест на брега“.
Георги Дюлгеров е режисьор, сценарист, продуцент, преподавател по кинорежисура, от 1999 г. професор, член на Европейската филмова академия. Той е създател на емблематични за българското кино филми - „Мера според мера“, „Авантаж“, „Гардеробът“ и др., поставя и на театралната сцена. Носител на множество престижни награди сред тях - Голямата награда от международния кинофестивал в Сараево; Сребърна мечка за „Авантаж“; „Гран при“ в Грузия; Наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия; Златен рицар в Палермо.
За пета година, с подкрепата на Архитекти Бурулянови, са отличени и млади хора в категорията „Завърнали се младежи“. Признанието е за инициативни и талантливи бургазлии, учили, работили или прославили навън родния град, които са се завърнали и работят за просперитета му.
В силната конкуренция на талантливи бургаски младежи, които ще се състезават за пета поредна година за статуетката „Завърнали се младежи 2017“, застават: 
Нургюл Салимова - за световната й титла при момичета и рекорда  й в историята на българския шахмат.
Нургюл Салимова е на 14 години години, а вече поставя рекорди  - 1-во място на ДИП за жени 2017; 5-то място на световното първенство при момичетата до 14г.; Световната  титла по шах при момичетата до 12г. (2015); 1-во място на държавното отборно първенство за жени с отбора на ШК Бургас 64 (2016) и множеството държавни титли и награди по шахмат през годините.  Нейн Треньор е мс Живко Жеков, а мотото й: „Тренирай докато идолите ти не се превърнат в твои колеги.“

Даниела Павлова – за сребърния медал от най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии в Америка
Даниела Александрова Павлова е ченичка от 12 клас в АЕГ "Гео Милев". Интереси те й  са в областта на Компютърни науки и компютърна сигурност, както и Екология. Сертифицарана е като Microsoft Office Master; Три поредни години заема първо място на националния кръг на Microsoft Office World Championship, а през Август 2017 става вицешампион  на световния кръг в Америка.

Теодора Тодорова е номинирана за световната и републиканска титла и за черния й колан  по карате-до и за многобройните й спортни постижения.

Теодора Тодорова е на 16 г. от ПГЧЕ “Васил Левски-Бургас“. Тя  е многократен републикански шампион и носител на различни международни купи. Заради нея българския химн е звучал в много различни страни, а тази година и в гр.Егер, Унгария. Мотото й е - "Аз мога“ и „Никога не се отказвам!“

Константин Гаров е номиниран в категорията „Завърнали се младежи“ за многобройните му отличия и сребърния медал от Международната олимпиада по математика2017.

Константин Гаров е  12 клас от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. Той  многократно номиниран в кампанията “Бург на годината“ за изключително високи постижения по математика. А през 2015 г. Константин Гаров спечели  отборно приза заедно със своите съученици от ПМГ. През 2013, 12-годишният тогава ученик,  е обявен за най-добрия математик в света на световно първенство, което се провежда в Тайван. Заради великолепното  му постижение Бургас беше домакин на Световното математическо състезание за ученици BIMC 2013. Последваха още много престижни награди и отличия, спечелени от талантливия ученик. Тази година е поредният успех на К. Гаров – сребърен медал на Международната олимпиада по математика.

Гласуването  за най-достойните е на тел 860860, radiomixx.net , може да разберете подробности във Фейсбук!

Кампанията Бург на Годината се осъществява с подкрепата на Декор Дизайн и Община Бургас. Генерален спонсор: ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС.  

Стaтуетката “Бург на годината“ се връчва за принос към развитието или популяризирането на града. Самото влизане в списъка на номинираните е изключително висока чест и признание за кандидат-бурговете.  Сред носителите на Бург-а през годините са легендата Георги Калоянчев, кметът на града Димитър Николов, бургаският господар на ефира Димитър Рачков, ректорът на БСУ проф. Петко Чобанов, неврохирургът д-р Николай Недев, депутатът Семир Абумелих, строителните предприемачи братя Диневи, шампионът по бокс Денислав Суслеков, основателят на ФК "Звездичка" Петър Алексиев, танцьорът и хореограф Петя Стойкова. Двама певци са печелили наградата - Тони Димитрова и Рафи, а най-младият носител на статуетката е Мари Славова, световна шампионка по брейк.

  Първият носител на статуетката "Завърнали се младежи" е Левон Манукян - диригент и композитор. Филип Стоянов, съосновател на първия Български уеб-сериал "Типично" също спечели отличието. През 2015 в тази категория призът отиде при отбора по математика на ПМГ Бургас. През 2016 отличието взе Георги Бошев, възпитаник на Гимназията с преподаване на английски език „Гео Милев“ в Бургас,  за шампионската титла от Microsoft Office World Championship 2016.