2017 г. ще е най-топлата в историята

Около 30 на сто от световното население сега преживява "екстремни горещи температури"

2017 е на път да се превърне в най-топлата година в историята с изключение на две години, в които в затоплянето голям дял е имал метеорологичният феномен Ел Ниньо. Това обявиха от Световната метеорологична организация, цитирани от "Франс прес".
Дори ако цикличните метеорологични събития, които повишават световните температури на всеки три до седем години, са включени, тази година все още ще бъде една от трите най-топли някога, уточни Световната метеорологична организация, докато публикува годишния си доклад "Състоянието на световния климат" по време на преговорите в Бон за прилагането на Парижкото споразумение за климата.
Средните температури в периода от 2013 до 2017 г. вероятно също ще бъдат най-високите, откакто преди повече от век е започнало сигурно измерване на световните температури, което представлява категорично доказателство за дългосрочна тенденция.
Около 30 на сто от световното население сега преживява "екстремни горещи температури" в продължение на поне няколко дни всяка година, допълват от Световната метеорологична организация.
Същевременно броят на уязвимите хора, изложени на потенциално смъртоносни горещи вълни, се е увеличил със 125 млн. души само от 2000 г. насам.
"Всички изминали три години бяха в челните три места на годините по отношение на температурните рекорди", алармира генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас.
Досега през 2017 г. се отчитат също така рекордно количество урагани в Карибите и Атлантическия океан, като един достигна чак до Ирландия; смъртоносни наводнения от мусонни дъждове в Индия; и около 250 хил. души в Сомалия, прогонени от домовете си заради продължителното засушаване.
"Много от тези събития... носят очевидните признаци на климатичните промени, причинени от повишените концентрации на парникови газове от човешката дейност", подчертава Таалас.
Преговарящите в Бон представители на 196 страни са натоварени със задачата да детайлизират Парижкото споразумение за климата, сключено през 2015 г., който призовава за ограничаване на глобалното затопляне до "доста под" 2 градуса по Целзий, или дори 1,5 градуса, ако е възможно.
Друг доклад, публикуван през миналата седмица от Световната метеорологична организация, предупреди, че траекторията на настоящите усилия на страните за ограничаване на въглеродното замърсяване е твърде недостатъчна, като с тези темпове светът ще се нагрее с 3 градуса до края на века.
Повърхността на Земята вече се е затоплила с 1 градус в сравнение с равнищата отпреди започването на индустриалната епоха.
"Ефектите от екстремното време през тази година ни дават представа за нещата, които се случват при затоплящ се климат", посочва Ричард Бетс, професор по въздействието на климата в Met Office Hadley Center в Англия.
Никое място по света няма да бъде пощадено, но "развиващите се страни ще бъдат засегнати най-тежко от гледна точка на въздействието върху хората", добави ученият.
Всички дългосрочни тенденции относно климата, проследени от Световната метеорологична организация, показват движение в погрешна посока, предупреждават от Световната метеорологична организация.
Концентрациите в атмосферата на основните парникови газове, които предизвикват глобалното затопляне, продължават да се увеличават, като въглеродният диоксид (CO2) е 403,3 частици на милион, което е най-високото равнище от най-малко 800 хил. години насам.
Вторият най-замърсяващ парников газ - метан (CH4) - също се е увеличил експоненциално през последното десетилетие, което се дължи на изтичането от разрастващия се бум на газовата индустрия и нарастването на отглеждания добитък по света.
В сравнение с равнищата от 1750 година, настоящите концентрации на CO2 и CH4 са съответно 1,5 и 2,5 пъти по-високи.
Замръзналите зони на Земята продължават да намаляват, особено в Арктика, където ледената покривка може да изчезне през лятото до 2030 г. и в районите с високи надморски височини, където ледниците, доставящи на милиард души животоподдържаща вода, продължават своя спад от 4 десетилетия насам.
Дори антарктическият морски лед, който остана стабилен или дори се увеличи през последните години, "започна де се свива от миналата година", предупреждават учените.
Световната метеорологична организация също алармира за нарастващите проблеми за живота на морските обитатели.
"Океанът поглъща до 30 процента от годишните емисии на CO2, генерирани от хората", се уточнява в доклада.