Цветанов: Трябва решение за парламентарен контрол от местните парламенти и ЕП на „Европол“

Новините

07-11-2017, 09:37

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветанов в Русе: Даваме голям кредит на доверие за бъдещия министър на здравеопазването

В хода на срещата ще бъде направена презентация от зам. - директора на Гранична полиция за миграцията

На срещата през март ще трябва да бъде взето решение за парламентарен контрол от местните парламенти и ЕП върху дейността на „Европол“. Г-н Цветанов изрази благодарност, че това ще стане у нас, защото преди месец не е постигнат консенсус в Естония, каза зам. – председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на журналистически въпрос относно утрешното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 44-тото Народно събрание, като основната тема ще бъде посветена на промените между първо и второ четене в проектозакона за Министерството на вътрешните работи.

Основен акцент тук ще бъде приемането на т. нар. Синя карта, която ще даде възможност на граждани извън ЕС да идват в страната, да работят и да се запълни вакуума, който има в момента за висококвалифицирани специалисти.

Цветанов ще запознае колегите си с парламентарното измерение на българското предсодателство на ЕС, защото на 18 и 19 март в България ще има присъствие на всички депутати от държавите – членки от комисиите по сигурност и обществен ред, както и на евродепутати от комисията „Лидер“, директора на „Европол“.   

В хода на срещата ще бъде направена презентация от зам. - директора на Гранична полиция за миграцията и пренасочването на миграционните потоци. Зам. – министърът на вътрешните работи Красимир Ципов ще направи изложение, посветено на ангажиментите на България по европейското председателство в сектор „Вътрешен ред и миграция“.               

По – късно през деня ще се състои и съвместно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 44-тото Народно събрание и Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на депутатите на парламента на Румъния. В контекста на предстоящото председателство на ЕС от България през първите шест месеца на 2018 година мястото за срещата е определено в Русе,  не в Гюргево.

„Имаме общи цели с румънските ни приятели, защото влизането в Шенген на България и Румъния е на дневен ред. Аз съм убеден, че по време на председателството на България и, разбира се, това, което предстои и за Румъния през 2019 година смятам, че като съседи трябва да бъдем обединени от общи каузи от взаимен интерес и да фокусираме повече внимание в региона на Югоизточна Европа. Румъния и България, заедно със страните от Западните Балкани активно участваме в Залцбургския процес. В този смисъл, за мен е изключително удоволствие ,че ще можем да говорим и за Западните Балкани с колегите от Румъния“, завърши Цветан Цветанов.