Протестиращите в Генерал Тошево искат съдействие от омбудсмана

За промяна на нормативната уредба

Протестиращите против добива на природен газ на територията на община Генерал Тошево ще поискат съдействие от националния омбудсман Мая Манолова за промяна на нормативната уредба, свързана с оценката на въздействие върху околната среда на инвестиционните предложения. Това съобщи председателят на инициативния комитет за протестите Атанас Атанасов, цитиран от БТА. Той е и бивш кмет на Генерал Тошево.
По думите му законодателят пренебрегва участието на гражданите в процеса. Процедурата сега е много дълга, ние минахме през осем обществени обсъждания в селищата на доклада за оценка и ако той бъде върнат от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, всичко започва отначало и сагата става безкрайна, поясни Атанас Атанасов като допълни, че казусът не трябва да се повтаря другаде в страната. Инициативният комитет смята, че още след първото обществено обсъждане - ако гражданите кажат "не" на инвестиционното предложение, директно трябва да се върви към местен референдум, заяви Атанасов.
От Генерал Тошево днес тръгва поредното автомобилно шествие против добива на газ от находището "Спасово". Автомобилната колона ще достигне до ГКПП-Кардам.
По повод инвестиционното намерение на "Русгеоком БГ" ЕАД за експлоатация на находището в Генерал Тошево ще се състои референдум на 17 декември.