В. Радев: Правим възможното системите за сигурност да работят преди Нова година

Политика

07-11-2017, 16:41

Снимка:

МВР

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Валентин Радев: Турските граничари са действали грубо

Тестването на част от системите за председателството е започнало, но има някои поръчки, които не са довършени

„Правим всичко възможно системите за сигурност за председателството да работят преди Нова година, защото ни трябва поне месец да ги тестваме“, заяви вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти.

Радев подчерта, че мерките за сигурност за председателството са определени отдавна. Радев дори „подробно разпитал“ словашкия си колега как той вижда сигурността в България и получил много ценни съвети. „Всичко, каквото знаем, ще го направим. Неговите думи бяха – познавам системата ви и ще се справите добре. Изяснихме маршрутите, казах му къде, какво трябва да осигуряваме, например НДК, Технопарка, хотел „Маринела“ и пътя до летището. Говорихме как те са правили нещата. Приемаме всички съвети и подобряваме организацията, която сме заложили сами още лятото“, подчерта Валентин Радев.

От друга страна, той поясни, че и досега вървят обществените поръчки, свързани с някои от системите за сигурност. „Тестването на част от системите за председателството е започнало, но има някои поръчки, които не са довършени. Има си правила за обществените поръчки, които ние спазваме и това леко ни отдалечава в сроковете, но само за една или две обществени поръчки. Всичко останало вече работи“, увери вътрешният министър.

Той коментира, че една от системите за сигурност ще остане за довършване за януари месец заради срокове в Закона за обществените поръчки. „Ако е забавено нещо, ще търсим някой виновен“, отбеляза Валентин Радев. Той повтори, че Центърът за видеонаблюдение, който МВР изгражда, е обединен с този на Столична община. „Всички камери на Столична община са вързани в тази система с камерите, които ние разполагаме. Така ще остане и за след председателството“, посочи Радев.

Не на последно място министърът на вътрешните работи още веднъж обясни, че ще има затруднения за гражданите, които ще бъдат съобщени предварително. „Гражданите трябва да свикнат, че ще има ограничения. Те няма да бъдат много големи, но трябва да им обясним по-отрано. Ограниченията ще бъдат малко и ще са около НДК, хотел „Маринела“ и трасето около Техпарка“, заяви още Валентин Радев.