Карлес Пучдемон: Испания подготвя вълна на потисничество

Той е готов да участва в предсрочните избори на 21 декември

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че е избягал в Белгия, защото Испания подготвя „вълна на потисничество и насилие“ срещу неговото сепаратистко движение. Политикът, чийто кабинет обяви независимост от Испания миналия месец и след това беше разпуснат от Мадрид, е в Белгия, изправен пред екстрадиция по обвинения в бунт.

„Аз съм абсолютно убеден, че испанската държава подготвя сурова вълна от репресии и насилие, за които всички щяхме да бъдем отговорни“, каза той пред каталунското радио. Пучдемон каза, че той и четирима бивши министри представляват „правителството в изгнание“ на Каталуния в Белгия. Той не обясни как пътуването му извън страната избягва насилието, което твърди, че Мадрид планира. След незаконния референдум на 1 октомври, каталунският парламент обяви независимост – ход, непризнат от Мадрид или друго правителство.

Испания отговори на това, като прекрати автономията на богатата област. След това бяха насрочени регионални избори за 21 декември. Пучдемон вече заяви, че е готов да участва в новото гласуване. Той и четиримата други бивши министри ще се явят пред белгийски съдия следващата седмица по искането на Испания за екстрадиция.