Могерини призова САЩ да спазва ядреното споразумение

Свят

08-11-2017, 06:44

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Али Хаменей : Иран ще скъса ядреното споразумение, ако САЩ се оттеглят

ЕС е готов да помогне на американските законодатели да намерят решения

Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, която е на посещение във Вашингтон, призова Конгреса на САЩ да спазва иранското ядрено споразумение, което бе поставено под въпрос от президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитира БиТВ.

На 13 октомври Тръмп отказа да потвърди, че Иран спазва споразумението, без да го денонсира официално. Тази процедура прехвърля топката в полето на Конгреса, приканен от президента да втвърди текста. Тръмп заплашва САЩ да се оттеглят от споразумението, ако исканията му не бъдат удовлетворени.

Американски конгресмени обявиха, че подготвят законопроект с все още неясно съдържание. "Казах на членовете на Конгреса, че САЩ трябва да спазват споразумението и имам гаранции от тях, от няколко души, че работят именно в този дух. Получих ясни сигнали, че целта е САЩ да продължат да спазват споразумението", каза Могерини след срещи с представители на Конгреса.

Тя не пожела да коментира съдържанието на готвения законопроект, който според редица наблюдатели се равнява на едностранно предоговаряне и следователно на нарушение на подписаното от Иран споразумение с големите сили (САЩ , Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия).

"Предоговарянето не е вариант, дори само на част от споразумението", предупреди тя.

"ЕС е готов да помогне на американските законодатели да намерят решения, които са съвместими със спазването на споразумението", каза Могерини.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"