България и Румъния с обща декларация за присъединяването си към Шенген

Българската страна е поела ангажимент за общи действия с румънците в областта на киберсигурността

Депутатите от българската и румънската парламентарна комисия по вътрешна сигурност ще изработят съвместна декларация, която да бъде в подкрепа на усилията на България и Румъния за присъединяването към Шенгенското пространство. Това съобщи председателят на българската комисия Цветан Цветанов, който се срещна с колегата си Дорел-Георге Къпрар в Русе, а след това двете комисии проведоха първото си съвместно заседание. Цветанов обяви още, че българската страна е поела ангажимент за общи действия с румънците в областта на киберсигурността.

„В парламентарното измерение на предстоящото председателство София ще бъде домакин на срещата на представители от националните парламенти и на вътрешните комисии, Европейския парламент и ще можем действително да гласуваме процедурните правила за парламентарен контрол на Европол от националните парламенти и от ЕП. Говорихме също за това, че в програмата за българското председателство ще включим и свързаността, свързана с дигиталното пространство, киберсигурност, което има пряко отношение към темата Европол. Поехме ангажимент, че на тази среща ще присъства от България Мария Габриел и еврокомисарят Ким, който отговаря по киберсигурност“, обясни още Цветанов.

Дорел-Георге Къпрар сподели, че двете страни се нуждаят от подкрепа в Брюксел и трябва да работят заедно. „Проблемите на България са проблеми и на Румъния, желанието на България да се присъедини към Шенгенското пространство е и румънското желание. И съм убеден, че заедно можем да намерим възможността да осъществим целите си“, каза той. Къпрар пожела след българското председателство страната ни да сподели опита си с румънците, които го поемат през 2019 г.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"