Прокуратурата: Йоан Матев може да се укрие

Крими

08-11-2017, 09:54

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софийският градски съд освободи убиеца от Борисовата

Той трябва да бъде съден като възрастен, заяви вуйчото на Георги

Нормално е да съществува риск Йоан Матев да се укрие, ако бъде освободен. Но ние сме взели мерки да не се случва. Това заяви говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова пред Нова Телевизия. Във вторник Софийският градски съд пусна на свобода Йоан Матев, обвинен за жестокото убийство в Борисовата градина. От най-тежката мярка - задържане под стража, съдът му наложи най-леката - подписка.

„Като научих, че го пускат, бях шокиран. Защитата на Йоан Матев технически се е опитвала да заобикаля всички етични форми на правото. А прокуратурата е опитвала да ги спре”, коментира Илиян Георгиев – вуйчо на 16-годишния Георги, който бе убит преди две години.

Според него младият мъж трябва да бъде съден като пълнолетен, а не като дете: „Той е бил на ръба на пълнолетието. За мен той е разсъждавал съвсем хладнокръвно в деня, в който е извършил убийството. Той не е дете”.

„Страхувам се, че може доказан за мен убиец да излезе на свобода и да се разхожда срещу подписка. Това звучи абсурдно”, категоричен беше той.

Moтивът на съда да пусне Матев на свобода е, че е изтекъл законовият срок за задържането му. "Не споделяме становището на съда и ще обжалваме. Доводът на защитата не кореспондира с буквата на закона", категорична беше Зорница Таскова.

Тя призна, че в закона има такова разписано правило, но въпросът е как се тълкува кога наказанието е под 15 години кога е над: "Защото в закона е казано, че когато се предвижда наказание над 15 години затвор, мярката е в срок от година и половина. Именно при тълкуването на тази норма се разминаваме със съда".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен