Танцьори от „Чанове“ с благотворителна кауза за новородените

Животът

08-11-2017, 11:32

Снимка:

УМБАЛ „Пловдив“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Искахме да направим нещо добро за децата, които са бъдещето на нашата държава

Изпълнители от клуб по български народни танци „Чановете“ от Пловдив събират средства за закупуване на ехограф, с който да се изследват заболявания при новородените в отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“. Те вярват, че любовта към българския фолклор ще запали повече хора да участват в благотворителната кауза. Вече са поставили кутии за набиране на дарения в залите, където играят – в Рилон центъра, в Пловдивския културен институт на ул. „Иван Перпелиев“ 5, до църквата „Св. Петка“ и в ж.к. „Тракия“ във фитнес център „Визайн“. Предстои да бъдат сложени кутии и в лечебното заведение.
„Искахме да направим нещо добро за децата, които са бъдещето на нашата държава. Свързахме се с началника на отделението д-р Диана Аргирова, от която разбрахме, че екипът има нужда от ехограф. Старият е на повече от 15 години и е доста амортизиран“, заяви художественият ръководител Борислав Герговски.
Д-р Аргирова поясни, че апаратът ще бъде полезен за трансфонтанелна ехография, с която се установяват мозъчни увреждания най-вече на недоносените деца, мозъчни кръвоизливи, хидроцефалия. С помощта на апарата могат да се откриват аномалии в корема, бъбреците и черния дроб. Поставянето на точна диагноза дава възможност бързо да се започне адекватно лечение. Най-ценното е, че методът е достъпен, бърз, безвреден и безболезнен за бебетата, подчерта завеждащата. От него биха се възползвали много деца, тъй като годишно през отделението преминават 250 бебета.
„За съжаление у нас дарителите са малко – предимно българи в чужбина и бизнесмени, каза д-р Аргирова. - Обикновеният човек все по-рядко се включва в подобни каузи. Затова танцьорите искат да покажат, че всеки би бил полезен, макар и с малко средства.“
Пловдивските изпълнители решили да подкрепят малките пациенти, след като техни колеги от Русе помогнали на болно дете, а хореографи от Бургас закупили кувьоз.
Апаратът струва от 17 000 до 50 000 лв. в зависимост от технологичните възможности. Ако се наберат повече средства, ще бъде закупена техника от по-висок клас. Затова танцьорите са решили да разкрият и банкови сметки за дарения с надеждата, че по-успелите и заможни пловдивчани ще подкрепят благородната кауза.