ЕС към Великобритания: Има един месец за отстъпки по Брекзит

Междувременно днес европейски дипломати ще започнат изготвянето на предложение за преходния период след Брекзит, поискан от Тереза МеМеждувременно днес европейски дипломати ще започнат изготвянето на предложение за преходния период след Брекзит, поискан от Тереза Мей

Британското правителство има по-малко от месец, за да направи отстъпки по преговорите за Брекзит и в частност за средствата, които дължи към бюджета на Европейския съюз, за да си осигури продължаване на разговорите за бъдещите търговски отношения с блока. Високопоставени длъжностни лица в Брюксел са заявили, че преговорите са отишли в задънена улица след речта на британския премиер Тереза Мей във Флоренция и са предупредили, че ЕС трудно ще се съгласи да започне преговорите за търговските отношения преди срещата на върха през декември, освен ако Лондон не предложи по-голяма сума за връщане в общия бюджет.

Междувременно днес европейски дипломати ще започнат изготвянето на предложение за преходния период след Брекзит, поискан от Тереза Мей. Представителите на страните-членки ще изразят позицията си относно продължителността на преходния период и дали е нужно въвеждане на специални регулации във Великобритания. На последния Европейски съвет в Брюксел лидерите на 27-те държави-членки решиха да стимулират Лондон, като се съгласиха да дадат начало на втория етап от преговорите, но предупредиха, че до декември трябва да бъде постигнат сериозен напредък по спорните теми, като задълженията на Великобритания, правата на гражданите, границата с Ирландия и юрисдикцията на съдилищата.