Пчеларите получават около 2,4 млн. лв. държавна помощ „де минимис“

Средствата се очаква да бъдат одобрени на заседание на Управителния съвет на държавен фонд „Земеделие“ в понеделник

Пчеларите ще получат държавна помощ „де минимис“ в размер на около 2,4 млн. лв. Това стана ясно на среща между зам.-министрите на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и д-р Лозана Василева с представители на пчеларски организации. Средствата се очаква да бъдат одобрени на заседание на Управителния съвет на държавен фонд „Земеделие“ в понеделник. Пчеларите ще получат парите до Нова година. Ставката на пчелно семейство ще бъде определена след подаването на заявленията. 
 
Помощта „де минимис“ ще бъде дадена за пчелини с от 20 до 200 кошери. В условията за отпускането й няма да се включва ангажимент за запазване на пчелните семейства с цел през пролетта стопаните да обявят реалните данни за смъртността на пчелите през зимния период. 
  
Обсъдено беше за следващата финансова година според възможностите на бюджета да се търси и възможност за целева кредитна линия, която да подкрепи пчелари, които са в преход към биологично производство. На срещата беше обявено и, че предстоят да бъдат направени проверки на пчелините у нас според анализа на риска от служители на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните.