Вълчо Чолаков: При бедствия Кризисният щаб да работи на терен

Животът

08-11-2017, 15:43

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Пожарна, полиция и пътна агенция започват проверки на техниката и наличието на почистващи средства

Достъп до системата за наблюдение на снегорините в Бургаско поискаха от Областния кризисен щаб по време на среща за зимната подготовка в областта. От там са изпратили писмо до Агенция пътна инфраструктура с искане сигналът, който излъчват GPS системите на почистващата техника да бъде видим и в Областна администрация Бургас, където се провеждат заседанията на щаба.
Към настоящия момент местоположението и движението на техниката, ангажирана със зимното почистване, могат да бъдат наблюдавани в реално време само от представители на пътната агенция в града. Искането, с информацията да разполагат и останалите институции в кризисния щаб, е с оглед  по-добрата координация, бързото взимане на решения и осигуряване на адекватни действия по време на бедствени ситуации.
Освен, че техниката ще може да бъде насочвана и концентрирана към най-проблемните участъци в региона, от информацията посредством медиите ще могат да се възползват и гражданите. По този начин ще се осигури необходимата публичност за броя на почистващите машини и местата, на които работят във всеки един момент. От областния кризисен щаб са категорични, че мярката ще подобри работата на институциите и ще засили контрола върху почистващите фирми.
От позицията на човек прекарал няколко бедствия на терен, областният управител Вълчо Чолаков предложи при всяка ситуация, налагаща свикване на Щаб, част от същия да бъде разпределян по места. Това е важно, за да бъдат взимани решения на база на случващото се в конкретния момент, без излишно забавяне и предаване на данни от човек на човек.

„На терен се работи най-добре, печели се време, вижда се реалната обстановка, може да се действа незабавно. Щабът има много голямо значение за овладяване на кризи, но позициониран на едно място не може да обхване всичко случващо се. Решенията не трябва да се взимат от една сграда, институциите трябва да са на мястото на бедствието, там където хората имат нужда от нас. Разчитам да получим достъп и до системата за наблюдение на снегорините, в крайна сметка те са основната и най-важна техника. Ако предложенията ми се възприемат, смятам че бихме били много по-ефективни“, коментира Вълчо Чолаков.