НАТО: Над Северна Корея трябва да бъде оказан силен натиск

Военните министри от НАТО ще обсъдят мисията в Афганистан и действията срещу терористите от „Ислямска държава“

„Всички в НАТО са съгласни, че е необходим силен натиск над Северна Корея“, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. „Натискът е пътя към мира, особено ни е необходим икономически натиск“, добави той преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от Алианса. Столтенберг отбеляза, че в това отношение Русия и Китай имат ключова роля като съседи на Северна Корея.

Генералният секретар уточни, че утре военните министри от НАТО ще обсъдят мисията в Афганистан и действията срещу терористите от „Ислямска държава“. Той посочи, че освен САЩ, други държани от Алианса и техни партньори са обещали изпращането на допълнителни военни в Афганистан. „Няма да възобновяваме бойните действия там, дългосрочната ни цел е местните сили да се грижат за сигурността и установяването на траен мир. Ще продължим финансирането на афганистанските сили за сигурност“, посочи Столтенберг. Той съобщи вчера, че се очаква в Афганистан да бъдат изпратени допълнително 3000 военни.

Столтенберг добави, че министрите ще обсъдят необходимостта интернет да попадне в обхвата на защитните мерки на Алианса. „Предвижда се интернет да бъде защитаван по същия начин, както територията и акваторията на държавите от НАТО. Трябва да подобрим изискванията за цивилната инфраструктура в държавите от Алианса, така че тя да може да бъде ползвана за военни цели. ЕС, НАТО и частният сектор имат ключова роля“, отбеляза Столтенберг.