Академик Бултекс 99 (Пд) с първа загуба в Балканската лига след нова драма с Рилски спортист

Спорт

09-11-2017, 08:10

Снимка:

Академик Бултекс 99 (Пд)

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

След антракта двубоят продължи да бъде много равностоен и никой не успя да се откъсне, като преди последната четвърт резултатът бе равен

Академик Бултекс 99 (Пд) записа първа загуба в Балканската лига. Отборът на треньор Асен Николов загуби като домакин на Рилски спортист с 82:85 /21:25, 23:21, 20:18, 18:21/ в изключително равностоен мач. В двубоя от шампионата на НБЛ преди броени дни домакините спечелиха след продължение. Сега отново имаше страхотна драма в края, но победата отиде при гостите. Сред студентите се почувства отсъствието на контузения център Маодо Нгурайн, което позволи на Рилски да овладее подкошието. Също така в последната четвърт гостите успяха да неутрализират далечната стрелба на Академик Бултекс 99.

Първата четвърт бе равностойна с лек превес на Рилски спортист. В началото на втората самоковци дръпнаха още и в един момент разликата в тяхна полза набъбна на 10 точки. Домакините се върнаха в мача с 4 тройки – по две на Айзея Юмипиг и Шакир Смит.  Така на почивката двата тима се оттеглиха с аванс от 2 точки за Рилски спортист.

След антракта двубоят продължи да бъде много равностоен и никой не успя да се откъсне, като преди последната четвърт резултатът бе равен – 64:64. Неточна стрелба в решаващи моменти от линията на наказателния удар /60 процента успеваемост за целия мач/ доведе до аванс от 5 точки на гостите 4 минути преди края. С добра защита и кошове на Ваклинов и Юмипиг Академик Бултекс 99 отново завърза интригата, но в този момент опитният Данчо Бозов пак изведе Рилски спортист напред с кош след самостоятелен пробив и тройка. След много борба и грешки и от двете страни Юмипиг изравни с тройка 24 секунди преди края но Джетър вкара за Рилски в ответната атака, а Бозов фиксира крайния резултат от линията за наказателни удари.

Айзея Юмипиг направи поредния си страхотен мач за домакините и записа 27 точки, от които 3 тройки,  и 5 асистенции. Шакир Смит се отчете с 15 точки, Мануел Джонсън добави 12 точки и 5 борби. За гостите Йордан Бозов и Шелдън Джетър вкараха по 15 точки, Травис Тейлър записа дабъл-дабъл от 14 точки и 11 борби.

В събота от 18 часа Академик Бултекс 99 гостува на Черно море в мач от 6-я кръг на НБЛ, а във вторник от 20.30 часа приема македонския Блокотехна в 5-я кръг на Бълканската лига в  Комплекс СИ²ЛА.

КОМЕНТАРИТЕ СЛЕД МАЧА

Асен Николов, старши треньор на Академик Бултекс 99: Стана оспорван мач, както и предния срещу Рилски спортист. За съжаление в края на мача взехме грешни решения в 4 ситуации. Маодо щеше да ни помогне доста, ако беше играл, защото особено преди почивката на ниския пост ни надиграха тотално. Предстои ни много тежък мач във Варна, където се играе много трудно. Няма как, трябва да се измъкнем от тази серия от три поредни загуби. Трябва да се борим по-сериозно и докрай, за да свалим напрежението. Главите по време на мачовете трябва да са ни чисти, защото тези грешни решения се дължат именно на напрежението.

Мартин Дурчев, Академик Бултекс 99: Силно съм разочарован, но Рилски спортист заслужено спечели мача с оглед на играта ни. Можехме и да измъкнем мача с повече късмет, но в края сбъркахме 2-3 топки. Позволихме лесни кошове на противника и не успяхме да изпълним тактическите указания на треньорите. При липсата на Маодо знаехме, че ще натиснат под коша, но не можахме да се справим.

Людмил Хаджисотиров, старши треньор на Рилски спортист:

Много оспорван двубой, но знаехме, че ще бъде такъв с оглед на предишния. Днес бяхме много мотивирани. Няколко пъти имахме възможност да направим по-голяма разлика, но направихме детински грешки и те се върнаха и имаха шанс за продължения. В края имаше недобър баскетбол естетически, но се радвам, че победихме. Всички се стараха в защита, но не успяхме да спрем техния гард Айзея Юмипиг, но като отбор играхме добре, макар и далеч от онова, което показахме срещу Берое.

Йордан Бозов, Рилски спортист: Беше хубав, равностоен мач, в края успяхме да ги спрем в защита. Ако не бяхме направили грешки можеше да стане и по-лесно, но се радвам, че победихме, тъй като Академик Бултекс 99 този сезон са много силен отбор и ще се бори за призови места в НБЛ и Балканската лига.