Пенсионерка осъди община Стара Загора за счупен крак на трoтоара

При падането фатално се счупила дясната бедрена шийка

30 000 лв ще трябва да заплати община Стара Загора на пенсионерка, който счупила зле крак на тротоар, по който плочките не били подредени добре. Инцидентът с възрастната Н.Я. Д. естанал по обяд на 10 ноември м.г. докато вървяла по обичайния си маршрут. Неочаквано кракът й , обут с нормална, невисока обувка хлътнал между разбитите плочки и тя паднала на земята. При падането фатално се счупила дясната бедрена шийка, което наложило дълъг престой в здравно заведение , скъпа операция и още по-скъпо възстановяване.Ищцата е категорична , че инцидентът е станал възможен заради нехайното отношение на общинската власт, чийто собственост е тротоарното пространство и неглижираният надзор по време на ремонтните работи преди време на същото място.

Според сметките на пострадалата разходите й само за лекарства и консумативи били в размер на 4 190 лв/  потребителска такса в от  40.60 лева;изкуствена става- 3 900 лева; такса за избор на лекар- 250 лева; предписан лекарства и помощни средства. 

Юристите на общината са пробвали да отклонят претенцията под претекст, че не ставало ясно като как точно е настъпил инцидентът и дали приемът на пострадалата в здравно заведение е бил по спешност.
В крайна сметка , след заключение на експертите , че не друг, а общинската власт е можела и е трябвало да упражни надзора и да накара ремонтиралите тротоара да отстранят неравностите съдът е отсъдил на ищцата да бъдат заплатени 25 100 обезщетение за неимуществени вреди и 4190,60 лв за направените разходи по лечението.
Към тях са добавени 2971.63 лв за разходи по съдебното дело.

Източник: Монитор