Финансова грамотност в ОМЦ

По време на обучението младежите съставиха свой собствен финансов план

Независимо от възрастта или сегашното си положение всеки от нас има мечти и житейски цели. За постигането на някой не са нужни финансови средства, но за повечето трябват. Как по-лесно и бързо да осъществят своите мечти и цели, научиха младите хора във втория неформален обучителен модул "Финансова грамотност".

В продължение на два последователни дни, ученици от СУ "Димитър Талев" - партньори и приятели на Младежки център Добрич, се запознаха с това какво е финансова грамотност и защо е важна тя, научиха как да формулират финансови цели, да анализират доходите и разходите си, стъпките при съставяне на бюджет и основни елементи на финансовия план.

По време на обучението младежите съставиха свой собствен финансов план и стигнаха до извода, че финансовата грамотност се е превърнала в една от основополагащите умения на човека от 21 век. Финансово грамотните хора създават условия за повишаване на конкуренцията, спомагат за развитието на иновативни фирми и за повишаване качеството на обслужване и предлагане на стоки и услуги.