ГЕРБ в Тервел почете рождението на Йордан Йовков

Добруджанци

09-11-2017, 17:01

Снимка:

ПП ГЕРБ Добрич

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

МГЕРБ Добрич организира кампания “Дари книга, дай нов шанс на старата библиотека”

137 години

По инициатива на общинския ръководител на ПП ГЕРБ Симеон Симеонов в Тервел бе отбелязана 137-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков.
Членове на местната организация на партията поднесоха венец и се преклониха пред паметника на Певеца на Добруджа.
Йордан Стефанов Йовков е роден на 9 ноември 1880 година в Жеравна. Голяма част от житейския му и творчески път е свързана с Добруджа, където е учителствал в много села. Участвал е в трите войни като командир на рота и като военен писател. След края на Първата световна война настъпва един от най-тежките периоди в живота на Йовков. Втората национална катастрофа го заварва в Добрич. След трудни дни, изпълнени с душевни терзания и материални несгоди, и след като Добруджа е окупирана от румънците, Йовков минава нелегално границата и се установява във Варна, където е учител до есента на 1920 г. След войните е редовен сътрудник по печата в българската легация в Букурещ. Умира на 15.10.1937 г. Погребението му в София се превръща в манифестация на народна любов и признателност.
Творческия си път Йовков започва със стихове, но по време на войните пише военни очерци и разкази, с които се налага като талантлив разказвач. Следващите му книги са посветени на живота в Добруджа (повестта "Жетварят", сборниците "Последна радост", "Вечери в Антимовския хан", "Женско сърце", романът "Чифликът край границата") и в родното му село Жеравна ("Старопланински легенди"). Пише комедии ("Милионерът") и драми ("Албена", "Боряна", "Обикновен човек").