Връчват награди на участници в инициативата "Искам пеша"

Мисия София

10-11-2017, 06:00

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Кралев откри 32-то Световно първенство по батут в София

София в топ 100 по задръстванията

Инициативата цели да окуражи родителите на ученици в първи клас, да предпочетат алтернативи на използването на личен автомобил за придвижването до и от училище

В 11:00 ч., петък, 10 ноември, 2017 г., екипът на „Зелена София“ с координатор Елица Панайотова ще връчи наградите на най-активните първокласници от 2 СУ, които взеха участие в инициативата “ИСКАМ ПЕША”.
Инициативата цели да окуражи родителите на ученици в първи клас, да предпочетат алтернативи на използването на личен автомобил за придвижването до и от училище. В първото си издание, “ИСКАМ ПЕША” включи три училища (2 СУ, 96 СУ и 138 СУ) с над 450 първокласника и техните родители. По време на подговката бяха изследвани пешеходните маршрути в районите около училищата с цел подобряване на инфрастрктурата – тротоари, улично осветление, пешеходни пътеки и др. Така, в началото на новата учебна бяха направени най-належащите ремонти в районите на трите училища.
За да разбере по-добре нагласите на родителите за придвижването на техните деца, в партньорство с Алфа Рисърч, сред тях беше проведена анкета. В нея повече от половината родители заявяват намерение да водят и прибират децата пеша на и от училище: 51% биха постъпили така на отиване, 57% - на връщане. В същото време съществена част от родителите избират алтернативата на автомобилите- 45% когато водят детето, 38% - на прибиране от училище. Този избор се влияе от три основни фактора:
• Дистанцията между дома и училището – при разстояние над 500 м. рязко се повишава делът на родителите, които ползват автомобили
• Наличието на едно или повече деца в училищна/предучилищна възраст в семейството –родителите с две деца са много по-склонни да не ходят пеша с тях до училище
• Ежедневната рутина на родителите да пътуват с автомобил (75% шофират всекидневно или няколко пъти седмично без това да е обвързано пряко с воденето на децата на училище). Така, завеждането на детето до училище често се превръща по-скоро в спирка по маршрута до работата, отколкото изрична дейност, след която автомобилът да не се ползва.
Вижте по-долу за подробности от анкетата.

В рамките на Европейска седмица на мобилността в периода 18-21 септември, се проведе и акция за внимателно шофиране и преминаване през пешеходните пътеки. За целта доброволци, помагаха на пешеходците в районите на трите училища, с помощта на брандирани светлоотразителни жилетки и СТОП палки.
В продължение на две седмици, учениците взеха участие в състезателната игра „Трафик Змия“. Те поставяха стикери върху банер всеки път, когато се придвижват до и от училището пеша, с велосипед и с обществен транспорт. Общото разстояние изминато от децата пеша в рамките на един ден е близо 100 км (това е разстоянието от София до Благоевград). Спрямо резултатите децата ще бъдат наградени с подаръци осигурени от партньорите на инициативата Декатлон, Мтел и Енергийна Агенция Пловдив – раници, футболни топки, въжета за скачане, плувни очила и крачкомери, светлоотразителни гривни и книги.
 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен