Община Каварна осигурява безплатни профилактични прегледи

На 11 и 18 ноември

Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка ще се извършват на 11 и 18 ноември 2017 г. в МБАЛ-Каварна. Прегледите се извършват с помощта и подкрепата на Община Каварна. Те са част от мащабната профилактична програма на здравното заведение, която започна миналата година.

 

„Радвам се, че за втора поредна година заедно с ръководството на МБАЛ-Каварна успешно реалзираме тази инициатива, защото профилактиката е най-добрата застраховка за здравето. Надявам се повече хора да се възползват от тази възможност и да се погрижат за здравето си”, коментира кмета на Община Каварна, г-жа Нина Ставрева.

Прегледите ще се извършват в АГ-отделението на здравното заведение  от д-р Светослав Узунов -  онкогинеколог, завеждащ Диагностично-консултативен блок на СБАЛОЗ-Варна, екипа на д-р Жеко Чалъков началник на Акушеро-гинекологично отделение, д-р Георгиева и д-р Каварджикова.

Досега в рамките на профилактичната програма на МБАЛ-Каварна бяха прегледани 46 деца от детски нефролог и гастроентеролог, 96 жени бяха консултирани от специалисти за рак на гърдата, 150 мъже преминаха през профилактичен преглед за рак на простатата.

„Обхващаме хора от общините Каварна и Шабла, които трудно биха си позволили прегледи във високоспециализираните клиники във Варна, дори и по време на   периодичните профилактични програми във варненските болнични заведения“, коментира управителят на общинската болница д-р Десислав Тасков. Той съобщи, че досега при проведените профилактични прегледи са били диагностицирани шестима мъже с карцином на простатата и четири жени с карцином на гърдата, които вече се лекуват.

Д-р Тасков припомни, че най-важното условие за успешното лечение на онкологичното заболяване е ранната му диагностика, а профилактичните прегледи са израз на отговорност преди всичко към нашите най-близки хора.